H Αναστασία Βούλγαρη γεννήθηκε στο Αιγάλεω, στα προσφυγικά, στο σπίτι του παππού της, που ήταν πρόσφυγας από τη Σμύρνη. Μεγάλωσε στο Χαλάνδρι και τώρα ζει στον Υμηττό και ασχολείται με τη συγγραφή. Οι γονείς της τη δίδαξαν την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα των δύο φύλων, τον σεβασμό και την αποδοχή κάθε διαφορετικότητας. Ο αδελφός της είναι ο καλύτερός της φίλος.
Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Γράφει, διαβάζει πολύ, ακούει μουσική, πηγαίνει στο θέατρο και της αρέσει να μαγειρεύει για τους φίλους της.
– Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη συγγραφή και τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε;
– Τα πρώτα μου ποιήματα τα έγραψα σε ηλικία 14 ετών κι από τότε έγραφα συνέχεια. Το 2008 πήρα τη μεγάλη απόφαση: Να αποχωρήσω από τον κόσμο των επιχειρήσεων– άλλωστε, δεν μου ταίριαζε– και να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη συγγραφή. Ήταν ό,τι καλύτερο έκανα στη ζωή μου. Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου αυτή είχε παίξει η πρώτη μου συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη.
– Τι σε ενέπνευσε στη συγγραφή του πρώτου σου βιβλίου και του καθένα ξεχωριστά;
– Το πρώτο μου θεατρικό έργο «Κάποιος να με φωνάξει» είναι η τραγική ιστορία της ζωής της μητέρας μου κι αυτό το λέω δημόσια πρώτη φορά. Αυτό το έργο ευλογήθηκε να συνοδευτεί από τη μουσική του Θεοδωράκη.
– Ακολούθησε η ποιητική συλλογή «Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης» που είναι αφιερωμένη στον Θεοδωράκη.
Βιβλία που έχεις γράψει μέχρι σήμερα και 2 λόγια για το καθένα;
“Το θεατρικό έργο μου «Το τελευταίο παιχνίδι» τιμήθηκε με την κριτική του κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου. Ο «Όρκος στο παρόν» είναι ποιητικός μονόλογος που μιλά για τον μεγάλο έρωτα και την απόλυτη αγάπη. Το βιβλίο μου «Μίκης Θεοδωράκης Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας», προλόγισε ο Θεοδωράκης. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να κρατήσει στα χέρια του την υπέροχη έκδοση του Ιανού. Όμως, είχε παρακολουθήσει όλη την πορεία της συγγραφής του κεφάλαιο κεφάλαιο. Μάλιστα, στα e-mails του το αποκαλούσε «το βιβλίο μας».”
– Σκέφτεσαι το περιεχόμενο του επόμενου συγγραφικού σου έργου;
– Έχω ήδη γράψει ένα θεατρικό έργο, μία νέα ποιητική συλλογή, και ένα μυθιστόρημα. Μαζί με τον συνεργάτη μου, τον Αλέξιο Κοτσώρη έχουμε γράψει ένα θεατρικό έργο για τον έρωτα του βασιλιά Αλέξανδρου με την «ωραία των Αθηνών», την Ασπασία Μάνου με τίτλο «Το δάγκωμα του θρόνου».
– Πιστεύεις ότι η ανάγνωση έχει κυρίαρχο ρόλο μέσα στην οικογένεια; Πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η φιλαναγνωσία μέσα στο σπίτι;
– Οι γονείς μου με έμαθαν να διαβάζω από τότε που ήμουν οκτώ χρονών. Όλα μου τα παιδικά και νεανικά χρόνια, θυμάμαι τους γονείς μου να διαβάζουν. Μάλιστα, ο πατέρας μου συνήθιζε να διαβάζει στην μητέρα μου τα αποσπάσματα που του άρεσαν.
– Η ανάγνωση λογοτεχνίας και ποίησης βοηθά στην επικοινωνία, καθώς καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και τις ευαισθησίες μας και αναπτύσσει τη φαντασία μας.
Θα πρότεινες την προσπάθεια συγγραφής σε νέους; Και γιατί;
“Θα πρότεινα σε κάθε νέο άνθρωπο που αισθάνεται την ανάγκη να γράψει να το κάνει. Όμως, πριν αρχίσει να γράφει, να διαβάσει πολύ κυρίως κλασική λογοτεχνία και ποίηση. Να σκάψει βαθιά μέσα στη λογοτεχνία, να εμπλουτίσει τον ψυχικό και πνευματικό του κόσμο αλλά και το λεξιλόγιό του.”
– Τι σε ενοχλεί περισσότερο στη σημερινή εποχή και τι προσπαθείς να αλλάξεις απ αυτήν, με τη στάση σου και το έργο σου;
– Με ενοχλούν πολλά. Η αχαριστία, ο ωφελιμισμός, ο ατομικισμός, η υπεροψία, ο κυνισμός, η υποκρισία, το ψέμα, το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ο πόλεμος.
– Μόνη μου δεν μπορώ να αλλάξω κάτι από αυτά. Ωστόσο, αντιστέκομαι με τη στάση ζωής μου και με τα κείμενά μου. Με το έργο μου υπηρετώ τα οράματα των μεγάλων δασκάλων μας, από τον Διονύσιο Σολωμό και την γενιά του ’30 έως τον Θεοδωράκη, τον τελευταίο αυτής της αξεπέραστης γενιάς.
Θα τη βρούμε στην προσωπική της ιστοσελίδα ΕΔΩ και στο FACEBOOK ΕΔΩ . Επίσης στην καλλιτεχνική της σελίδα ΕΔΩ.
About Sin..?
“Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι κι εγώ έχω σφάλλει. Αυτό βεβαίως είχε συνέπειες. Όμως, το κάθε σφάλμα μας είναι ένα βήμα προς την αυτογνωσία.”
ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΑ ΘΈΛΑΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ARTS NETWORK-WRITERS. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΤΗΝ κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ “ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ” ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ ΣΤΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ. ΤΗΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΒΙΒΛΊΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Μίκης Θεοδωράκης Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας» !!
ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ART’S NETWORK.