Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης

Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης-sincity.gr Art 's Network  Writers

Ο Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόρινθο το 1976, όπου και έζησε μέχρι και τα 18. Στη συνέχεια γύρισε πολλές επαγγελματικές πατρίδες, όπως μας τις ανέφερε, και κατέληξε στην Αθήνα όπου και διαμένει μέχρι και σήμερα. Εκτός των υπολοίπων ειδικοτήτων και τίτλων που κατέχει, είναι και συγγραφέας των βιβλίων: “Όσα δε μπορώ να πω ….τα ζωγραφίζω” και “Ηθική παρενόχληση”.


Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης – “Όσα δε μπορώ να πω ….τα ζωγραφίζω” και “Ηθική παρενόχληση”.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Ψυχολογία, με εξειδίκευση στις ειδικότητες της Κλινικής & Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχολογία Εξέλιξης, Εκπαίδευσης και Κουλτούρας. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Διδάκτωρ Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εργάζεται ως μόνιμος Ψυχολόγος σε Δημόσιο Ελληνικό Νοσοκομείο και τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι πολλά και τα συνδέει με γνώμονα την επιστήμη της Ψυχολογίας,την θεραπεία και την εκπαίδευση.


Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης – “Όσα δε μπορώ να πω ….τα ζωγραφίζω” και “Ηθική παρενόχληση”.

– Ποια τα συγγραφικά έργα σου?

– Τα συγγραφικά «παιδιά» μου η “Ηθική παρενόχληση(mobbing)/ η αδιόρατη απειλή στο ψυχικό κόσμο των επαγγελματιών υγείας και το βιβλίο “Όσα δεν μπορώ να πω…τα ζωγραφίζω”, από τις εκδόσεις Ηδυέπεια. “Η αρωγή της δραματικής τέχνης στην ψυχοσυναισθηματική υγεία του θυματοποιημένου εφήβου στο: Γιατί με αφορά η Τέχνη. Οι πολλές διαστάσεις της και πως αξιοποιείται στη ζωή μας”, εκδόσεις Ηδυέπεια.

– Ηθική παρενόχληση(mobbing)/ η αδιόρατη απειλή στο ψυχικό κόσμο των επαγγελματιών υγείας, εκδόσεις Ηδυέπεια, Αθήνα, 2020, ISBN: 978-618-5471-00-2.

– Όσα δεν μπορώ να πω…τα ζωγραφίζω/ Όταν η παιδική ψυχή πιάνει το πινέλο, εκδόσεις Ηδυέπεια, Αθήνα, 2020, ISBN: 978-618- 5471-18-7

– Η αρωγή της δραματικής τέχνης στην ψυχοσυναισθηματική υγεία του θυματοποιημένου εφήβου στο: Γιατί με αφορά η Τέχνη. Οι πολλές διαστάσεις της και πως αξιοποιείται στη ζωή μας, σελ. 82-98 Αθανασέκου Μ, εκδόσεις Ηδυέπεια, Αθήνα, 2020, ISBN: 978-618-83587-5-7.


Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης

Πότε ξεκίνησες τη συγγραφή και τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε?

“H συγγραφή είναι εσωτερική μου ανάγκη. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την συγγραφή πριν 5 χρόνια ενεργά και ώριμα. Αυτό που γνωρίζω ως σήμερα είναι ότι είμαι ένας άνθρωπος με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, με πεποιθήσεις και αξίες που έχουν ως γνώμονα την αγάπη για τον άνθρωπο, το ενδιαφέρον να ανακαλύψω τον σύνθετο και απρόβλεπτο κόσμο της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς. Η άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου είναι ένα ταξίδι που οδηγεί και τον ίδιο το θεραπευτή αδιαμφισβήτητα σε περισσότερη αυτογνωσία και κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής. Είναι μια συνειδητή επιλογή, είναι λειτούργημα που απαιτεί αφοσίωση, υπομονή, ανοιχτό τρόπο σκέψης, αποδοχή του άλλου, ενσυναίσθηση, συνεχή επιμόρφωση και κυρίως αγάπη και πίστη στον άνθρωπο και στις απεριόριστες ικανότητες και δυνατότητες που κρύβει μέσα του. Είναι ένα λειτούργημα που αγαπώ πολύ και πιστεύω πως ό,τι κάνεις με αγάπη σε ανατροφοδοτεί καθημερινά.


Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης

Έχω συμπληρώσει αρκετά χρόνια εμπειρίας στη κλινική συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική παρέμβαση αφού εδώ και 17 χρόνια εργάζομαι παρέχοντας συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα, γονείς, εφήβους, ζευγάρια και οικογένειες. Θεωρώ εξαιρετική τύχη ότι μπορώ να δω την άλλη πλευρά των ανθρώπων, την πιο σκοτεινή, κρυφή αλλά ταυτόχρονα δυναμική και ότι μπορώ να τους βοηθήσω να αποδεχτούν περισσότερο τον εαυτό τους, να βρουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους και να δώσουν λύσεις σε καταστάσεις που με την πρώτη ματιά φαντάζουν αδιέξοδες. Η διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση είναι απαραίτητη στη δουλειά μου,για αυτό συμμετέχω σε οτιδήποτε μου κινεί το ενδιαφέρον και θεωρώ ότι θα με βοηθήσει να εξελιχθώ σαν επαγγελματίας και σαν άνθρωπος. Ως άνθρωπος με ενσυναίσθηση γνωρίζω πολύ καλά τα συναισθήματα αδυναμίας κι έντασης που τραυματίζουν τους ανθρώπους,στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν.


Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης – “Όσα δε μπορώ να πω ….τα ζωγραφίζω” και “Ηθική παρενόχληση”.

ΤΙ ΣΕ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΊΟΥ ΣΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ?

– Το βιβλίο “Όσα δε μπορώ να πω ….τα ζωγραφίζω” θεωρώ ότι αγγίζει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς πολλών γονέων και ειδικών ψυχικής υγείας που ασχολούνται με τον ψυχικό κόσμο των παιδιών και ιδιαίτερα με την ανακάλυψη των σκέψεων & των συναισθήματων των παιδιών μέσα από τις ζωγραφιές τους. Εδώ και αρκετά χρόνια έχω την χαρά να δουλεύω ανάμεσα σε γελαστά προσωπάκια με απίστευτα πρωτότυπη σκέψη και δημιουργικές ιδέες και φυσικά με πολλή «τέχνη»,μουσική,παραμύθι,εικαστικές δημιουργίες και άπειρες ζωγραφιές.Στο λειτούργημά μου με τα παιδιά,πολύ συχνά χρησιμοποιώ τις ζωγραφιές τους με σκοπό να «διεισδύσω»,όσο μου επιτρέπουν στον εσωτερικό τους κόσμο και να ανακαλύπτω στοιχεία για το τι συμβαίνει εκεί.Μέσα από αυτό το ταξίδι,αφέθηκα στην γοητεία αυτών των μορφών και χρωμάτων που ζωγράφιζαν τα παιδιά.Ένιωσα να με έλκει αυτός ο κόσμος που ερχόταν μέσα από τα βάθη κάθε παιδικής ψυχής,αντιλήφθηκα το πόσο μου αρέσει να παρατηρώ,να αγγίζω «εικόνες» τους,να συλλέγω συναισθήματα,ερεθίσματα και αναμνήσεις κάθε λογής.


Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης – “Όσα δε μπορώ να πω ….τα ζωγραφίζω” και “Ηθική παρενόχληση”.

– Ανθολόγιο στιγμών οι εμπειρίες τους αποτυπωμένες στο χαρτί. Ως ψυχολόγος, είμαι εφοδιασμένος, έχω μάθει, έχω εμπλουτίσει τις γνώσεις μου για τα σχέδια και τις ζωγραφιές των παιδιών. Έχω μάθει να τις αναλύω, να τις διευκρινίζω, και ύστερα να τις ξανασυνθέτω. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για μια γκάμα ηλικιών, τόσο για τα μικρά παιδιά που δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά, όσο και για τα μεγαλύτερα που η αποτύπωση των συναισθημάτων τους σε λέξεις φαντάζει δυσβάσταχτη.

Είναι σπουδαίο να μπορούμε να αντιληφθούμε μέσα από ένα χαρτί την ιστορία που έχει να μας πει ένα παιδί; ΓΙΑΤΊ?

– Το παιδικό ιχνογράφημα αποτελεί μέσο έκφρασης των σκέψεων, των συναισθημάτων και των βιωμάτων των παιδιών. Είναι ένα εργαλείο με το οποίο αξιολογείται ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουν-ζωγραφίζουν τα παιδιά. Είναι σπουδαίο να μπορείς να αντιληφθείς μέσα από ένα χαρτί την «ιστορία» που έχει να σου πει ένα παιδί. Ερμηνεύοντας τη ζωγραφιά ενός παιδιού, γίνεται αντιληπτή η γνωστική του ανάπτυξη, ο τρόπος με τον οποίο αυτό αντιλαμβάνεται τα πράγματα και τον κόσμο, αλλά και η συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

– Το παιδικό σχέδιο αποτελεί ένα χρήσιμο μέσο για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με το παιδί. Μπορεί εύκολα μέσω αυτού να γίνει μια πρώτη προσέγγιση, μια πρώτη γνωριμία με τον ιδιαίτερα όμορφο κόσμο των παιδιών. Μέσα από την ζωγραφιά τα παιδιά αφηγούνται την προσωπική τους εμπειρία. Οι εικόνες των παιδιών αναδεικνύονται ως μηνύματα από τον πολύχρωμο κόσμο της παιδικής ψυχής και φαντασίας ,αλλά επίσης και ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και ενήλικου.

– Πρόκειται για πολυτελή έκδοση του βιβλίου, με πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση που χωρίζεται σε έξι (6) κεφάλαια. Το παιδικό ιχνογράφημα/Ο άνθρωπος/Η φύση/Η ερμηνεία/Τα διαγνωστικά ιχνογραφικά μέσα/Η περιγραφή – Ανάλυση της μελέτης των ιχνογραφημάτων με την χρήση των προβολικών τεστ.


Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης – “Όσα δε μπορώ να πω ….τα ζωγραφίζω” και “Ηθική παρενόχληση”.

ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ (ΒΙΒΛΙΟ)

Αυτή η προσπάθεια είναι αποτέλεσμα της καθημερινής μου επαφής και εμπειρίας με επαγγελματίες υγείας σε χώρους υγείας. Η ηθική παρενόχληση κατά των επαγγελματιών υγείας συνιστά παγκόσμιο φαινόμενο, που απαντάται στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο όλων των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ανάπτυξης, του πληθυσμού, του πολιτισμού ή της θρησκείας τους. Το ειδεχθές φαινόμενο της εργασιακής βίας, παρενόχλησης, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απειλεί διαρκώς όλους τους εργαζόμενους επαγγελματίες υγείας, άνδρες και γυναίκες, διακυβεύοντας έτσι την αξιοπρέπειά τους, την ψυχική και την σωματική ακεραιότητά τους, αλλά και την ποιότητα της ζωής. Η ηθική παρενόχληση είναι μια αδιόρατη απειλή, ένα προσωπείο που πρέπει να αποκαλύπτεται, ώστε τα θύματα που μέχρι τότε υπέφεραν παθητικά να ξαναβρούν την ελπίδα και την δύναμη να εκφράσουν και να καταγγείλουν τις απάνθρωπες πράξεις των οποίων είναι θύματα. Σε αυτό το βιβλίο κυρίαρχο ρόλο παίζει η εμβάθυνση μέσα από έρευνες σε επαγγελματίες υγείας σχετικά με την ηθική παρενόχληση, με σκοπό την αναγνώριση, την έγκαιρη αντίδραση και δραστηριοποίηση όλων μας, έτσι ώστε να μην πέφτουμε θύματα ή τουλάχιστον να προλάβουμε ή να αποφύγουμε νέα περιστατικά.


Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης

– Θα πρότεινες την προσπάθεια συγγραφής σε νέους? Και γιατί?

– ΝΑΙ θα πρότεινα την συγγραφή σε νέους ανθρώπους γιατί Η συγγραφή είναι ένα ταξίδι ,μια εσωτερική μάχη σκέψεων, συναισθημάτων και βιωμάτων. Η δημιουργία είναι κάτι που χαρακτηρίζεις τη ζωή μας επαγγελματική και προσωπική. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι Όσο θα υπάρχουν ανησυχίες και ψυχικά ερεθίσματα τόσο θα πυροδοτείται η εσωτερική ανάγκη για αποτύπωση στο χαρτί.


Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης – “Όσα δε μπορώ να πω ….τα ζωγραφίζω” και “Ηθική παρενόχληση”.

Τι σε ενοχλεί περισσότερο στη σημερινή εποχή και τι προσπαθείς να αλλάξεις απ αυτήν με τη στάση και το έργοσου?

” Με ενοχλεί η τοξικότητα των ανθρώπων.. μέσα από την επιστήμη μου και την κλινική μου κατάρτιση προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.. να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα. Η μεγαλύτερη δύναμη του ανθρώπου, είναι ο ίδιος του ο εαυτός! Όσο πιο δύσκολο το πρόβλημα τόσο μεγαλύτερη η πρόκληση. Από παιδί δεν μου άρεσε η φράση: αυτό δε γίνεται! Πιστεύω ότι πολλά γίνονται αρκεί να τα πιστέψεις. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, αν το θέλουν ή αν πειστούν ότι το μπορούν. Η μεγαλύτερη πρόκληση λοιπόν είναι η αλλαγή προς το καλύτερο και την έχω δει πολλές φορές να συμβαίνει, με υπομονή, με πίστη, με προσπάθεια, με δοκιμές, με κόπο, με ελπίδα. Το να πείσω έναν άνθρωπο ότι μπορεί να αλλάξει την οπτική που βλέπει τον εαυτό του, τους άλλους, τις σχέσεις του, τις επιλογές του. Το να βοηθήσω να ανακαλύψει καινούργιους τρόπους διαχείρισης καταστάσεων που πριν φάνταζαν αδιέξοδα. Να τον βοηθήσω να δημιουργήσει καινούργια σχέδια και όνειρα. Να ανακαλύψει τη δύναμη που κρύβει μέσα του και την ικανότητα για μια ζωή γεμάτη νόημα και ικανοποιητικές σχέσεις. “


Αριστοτέλης Παναγιώτου Κοΐνης

“Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον εκδοτικό οίκο Ηδυέπεια καθώς και τον εκδότη μου κ. Τσουρέα Γεώργιο, για τον επαγγελματισμό του και για την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη που έδειξε στο έργο μου και σε μένα. Πρόκειται για μια ουσιαστική συνεργασία που την διέπει ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η ενσυναίσθηση. “Τα βιβλία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν από τον εκδοτικό οίκο Ηδυέπεια, ΕΔΩ και ΕΔΩ, καθώς επίσης αυτή την στιγμή και από τα μεγάλα κεντρικά βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Ιανό.


ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΑ ΘΈΛΑΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΟΙΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΆΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ARTS NETWORK. ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ…ΚΑΙ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΊΑ!!

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ART’S NETWORK.


Leave a reply