Aφιέρωμα στον Τσέχικο Κινηματογράφο

The event is expired

Aφιέρωμα στον Τσέχικο Κινηματογράφο

24-29 Νοέμβρη

ΕΔΩ!!


Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- Docfest σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας μας καλεί να παρακολουθήσουμε το Αφιέρωμα στο Τσέχικο Ντοκιμαντέρ για να γνωρίσουμε τους δημιουργούς της χώρας, μέσα από 5 ταινίες που υπόσχονται να μας συναρπάσουν και να γεμίσουν με φως τις σκιές της σύγχρονης πραγματικότητας.

Οι φετινές ταινίες τεκμηρίωσης…

…σπάνε τα δεσμά που τους επιβάλλουν οι συνθήκες, οδηγώντας μας στο παράλληλο σύμπαν του ιδιότυπου, διττού παρελθόντος που συνοδεύει την Τσεχία από την εποχή της Τσεχοσλοβακίας. Σε αυτό το μοναδικό κινηματογραφικό αφιέρωμα, που λαμβάνει χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας, θα ξετυλίξουμε το κουβάρι του χρόνου, ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο κόσμους, που έχουν αφήσει πια τα ανεξίτηλα αποτυπώματά τους στη χώρα, δημιουργώντας ένα σπάνιο πολιτιστικό κράμα. Θα ανακαλύψουμε έναν κόσμο ομορφότερο, γοητευτικότερο, φωτισμένο με το απαύγασμα λεπτών ειδυλλιακών αποχρώσεων, συναισθημάτων και αισθήσεων μέσα από ξεχωριστές ταινίες,
οι οποίες προβάλλονται σε πανελλήνια πρεμιέρα με ελληνικούς υπότιτλους.


Οι Ταινίες

  • King Skate, 2018, του Šimon Šafránek

Η ιστορία της ανόδου του skateboarding στην Τσεχοσλοβακία κατά την περίοδο 1975 – 1989 και η πορεία προς αναζήτηση ελευθερίας από μια ασφυκτική, καταπιεστική κοινωνία. Βασισμένο σε πρωτοεμφανιζόμενο αρχειακό υλικό, περιγράφει τις απαρχές του skateboarding στη χώρα, καθώς και την ιδιαίτερη κουλτούρα που το πλαισίωσε. Κ2 με τον δικό μου τρόπο (Κ2 My Way), 2020, της Jana Počtová Το να είσαι γυναίκα σε έναν ανδρικό κόσμο δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά η Κλάρα δεν παραιτείται από τα όνειρά της. Σκαρφάλωσε στην κορυφή του όρους Έβερεστ, ως πρώτη Τσέχα, και ο δεύτερός της στόχος ήταν το περίφημο και άκρως επικίνδυνο K2. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, θα επιχειρήσει να το ανέβει ξανά και μας παίρνει μαζί της τα Ιμαλάια.

  • H Κιβωτός των φώτων και των σκιών (The Ark of lights and shadows), 2018, του Jan Svatoš

Δύο εξερευνητές, οι Τζόνσονς, και η ξεχασμένη, αλλά αξιοθαύμαστη ιστορία τους, έρχεται στο φως. Επαναστάτες κινηματογραφιστές, με τα πρώτα τους φιλμ στην Αφρική, σε μία εποχή που το να κινηματογραφεί κανείς εκεί ήταν από μόνο του πιο επικίνδυνο από τα λιοντάρια και την ελονοσία. Πώς μαγειρεύεται η ιστορία (Cooking History), 2008 του Peter Kerekes
Ένα πορτραίτο στρατιωτικών μαγείρων απ’ όλη την Ευρώπη, που σέρβιραν σε στρατόπεδα και ήταν αυτόπτες μάρτυρες των ευρωπαϊκών πολέμων του 20ου αιώνα. Η αμεσότητα των ανέκδοτων αυτών ιστοριών παρουσιάζει μια υποκειμενική άποψη των ιστορικών γεγονότων.

  • Θλίψη Γυναικών (Grief), 2020 της Andrea Culková

Η θλίψη για την κλιματική κατάσταση αυξάνεται, συγκρούεται με την άγνοια και καταλήγει ξανά σε εξέγερση. Ο “Θρήνος” ασχολείται με την κλιματική αλλαγή – όχι μέσα από στατιστικές και βαθμούς Κελσίου, αλλά μέσα από συναισθήματα.

 

FAMU ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: Στα πλαίσια του αφιερώματος δεν ξεχνάμε τα παιδιά!

Σε συνεργασία με την σχολή κινηματογράφου FAMU της Πράγας παρουσιάζουμε μια σειρά από τα καλύτερα παραμύθια μικρού μήκους, τα οποία δημιούργησαν οι φοιτητές της και πλέον οι
αναγνωρισμένοι απόφοιτοί της των τελευταίων δέκα ετών.

Οι ταινίες αυτές έχουν ταξιδέψει σε εκατοντάδες κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και οι σκηνοθέτες τους έχουν κερδίσει σημαντικά βραβεία.

Γνωρίστε το σύγχρονο τσεχικό ντοκιμαντέρ και καλή σας διασκέδαση!


ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΤΟ EVENT ΣΟΥ ΔΩΡΕΑΝ, ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ!!

Leave a reply

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

24 Νοεμβρίου 2020 10:00 πμ
24 Δεκεμβρίου 2020 11:00 μμ
Αθήνα, Ελλάδα