ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

The event is expired

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΑΝΑΣΗΣ

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ | IΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ


Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, οι Εκδόσεις Παπαζήση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Στέργιου Μπαμπανάση με τίτλο «Αναστοχασμοί για μια Βιώσιμη Κοινωνία της Ευημερίας».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Θεόδωρος Π. Λιανός, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, πρώην Πρύτανης ΟΠΑ

Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υπουργός

Αριστείδης Μπαλτάς, Ομότιμος Καθηγητής, τ. Υπουργός Παιδείας

 

Συντονίζει ο Σωτήρης Ντάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το νέο βιβλίο του Στέργιου Μπαμπανάση πραγματεύεται σε θεωρητικό και παγκόσμιο επίπεδο επίκαιρα θέματα της κοινωνικής προόδου, των ουτοπιών, των οραμάτων και της εφαρμογής τους, τις μακροχρόνιες ροπές εξέλιξης των κοινωνιών και του παγκόσμιου συστήματος τον 20ό αιώνα, σε σύγκριση με τον 19ο αιώνα και τις προβλέψεις για τον 21ο αιώνα. Με βάση την ανάλυση διακρίνει δύο αντιφατικές ροπές εξέλιξης. Από τη μια μεριά τις προοδευτικές ροπές δυναμικής ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της οικονομίας και της αύξησης του πλούτου, της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης με τη μείωση του χρόνου εργασίας, τη βελτίωση της υγιεινής, της διατροφής και της κατανάλωσης, την αύξηση του αλφαβητισμού, του προσδόκιμου ζωής και της δημιουργίας του κοινωνικού κράτους.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι αρνητικές ροπές: οι υπέρμετρες ανισότητες εισοδημάτων, πλούτου και ευκαιριών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, η εκτεταμένη φτώχεια, η αδυναμία του μισού περίπου πληθυσμού του πλανήτη να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, οι οικονομικές κρίσεις και οι πόλεμοι, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αύξηση της θερμοκρασίας με κίνδυνο την υπερθέρμανση του Πλανήτη, η υπέρβαση της βιοϊκανότητας της Γης, η αύξηση του κινδύνου μείωσης της βιοποικιλότητας και κατάρρευσης του οικοσυστήματος, οι συχνές φυσικές καταστροφές και πανδημίες. Η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε ένα νέο σταυροδρόμι με το δίλλημα να επιλέξει ή το δρόμο που οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του πολιτισμού με συγκρούσεις, με πολέμους και με εξαθλίωση του πληθυσμού ή το δρόμο που οδηγεί στη γενίκευση της ευ-ημερίας με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δημιουργεί ο τεράστιος συσσωρευμένος υλικός, πνευματικός και θεσμικός πλούτος, οι νέες επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογίες. […]


ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ EVENTS ΣΟΥ, ΕΔΩ!

Leave a reply

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

15 Οκτωβρίου 2022 6:00 μμ
15 Οκτωβρίου 2022 8:00 μμ
IANOS Βιβλιοπωλείο, Σταδίου, Αθήνα, Ελλάδα