Διήγημα -Νουβέλα με τον Γιάννη Σκαραγκά

The event is expired

IANOS | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ | ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2021 | ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Διήγημα -Νουβέλα με τον Γιάννη Σκαραγκά


Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και εικονογράφησης του Φθινοπώρου ξεκίνησαν.

Τα σεμινάριά μας απευθύνονται σε όσους στοχεύουν να μυηθούν στα μυστικά της γραφής καλλιεργώντας τους τρόπους έκφρασής τους (νέοι συγγραφείς)·σε όσους προσβλέπουν σε υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να συμβάλουν στην παραγωγή άρτιων λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων (διορθωτές-επιμελητές κειμένων)· και σε όσους επιθυμούν τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε επιλεγμένες επιστημονικές θεματικές ενότητες.

Η αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, δίνοντας τη μέγιστη σημασία στην προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στα σεμινάριά της, καθώς και των διδασκόντων σε αυτά, θα πραγματοποιήσει και τα φθινοπωρινά μαθήματα των διά ζώσης σεμιναρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσω αντι-covid τμημάτων, όπου η διδασκαλία θα γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας zoom, τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.

Συνεπώς τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν ζωντανά (μέσω zoom) εκτός των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Η παρουσίαση των σεμιναρίων της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, στις 18.00 και της Αθήνας στις 18:00 την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου και θα προβληθούν στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ

Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Γιάννης Σκαραγκάς διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Διήγημα – Νουβέλα: Μυθοπλασία – Εργαλεία, ψεύδη και χειρισμοί».

 

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 10:30-13:30 για δέκα (10) διαδοχικές Κυριακές, αρχής γενομένης από την Κυριακή 21 Νοεμβρίου.


Περιγραφή μαθήματος

Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός κύκλος έχει έντονο εργαστηριακό χαρακτήρα και για αυτό το λόγο περιλαμβάνει εκτός από τις παραδόσεις και μικρές παύσεις για την υποβολή εργασιών. Το μάθημα επιδιώκει να περάσει από τη θεωρητική συζήτηση περί δημιουργικής γραφής σε τεχνικά ζητήματα και εφαρμογές που αποτελούν και τον πυρήνα της. Μας ενδιαφέρει αυτό που διαφοροποιεί τις ιστορίες μεταξύ τους, οι τρόποι με τους οποίους δίνουμε μορφή στην ιδέα και οι λεπτομέρειες που καθορίζουν την ανάπτυξη της ιστορίας και την εξέλιξη του ήρωα.

Με αφορμή το διήγημα και τη νουβέλα, θα αντιμετωπίσουμε μια σειρά από θέματα που αφορούν την αποκρυπτογράφηση των βασικών στοιχείων στη μυθοπλασία, αλλά και ζητήματα ύφους που έχουν να κάνουν με τις τάσεις στο διήγημα με βάση τα μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά των ΗΠΑ. Ειδική θέση θα έχει η δραματουργική σύνθεση πολυεπίπεδων χαρακτήρων και η αντιπαραβολή τους με διαφορετικές φόρμες όπως το θέατρο και το σενάριο.

Ο κύκλος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δουλέψουν πάνω σε κείμενα που έχουν προετοιμάσει, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη θεωρητική ανάλυση και την εμβάθυνση στο πεδίο της μυθοπλασίας στο διήγημα και στη νουβέλα. Το κάθε μάθημα θα συνδυάζει τη θεωρία και την ανάλυση των

θεμάτων με την εφαρμογή τους, είτε με ασκήσεις είτε με καθοδήγηση στο εξατομικευμένο υλικό του κάθε συμμετέχοντα.

Ο εκπαιδευτικός κύκλος είναι σχεδιασμένος ώστε να διευκολύνει την παραγωγική συμμετοχή των μαθητών. Γίνονται δύο εντατικές παραδόσεις και ακολουθεί ένα αντίστοιχο διάστημα εργασίας και προετοιμασίας μέχρι την επόμενη παράδοση.

Μεταξύ άλλων θα μας απασχολήσουν:

· Η μετάβαση από τη σύλληψη στο δράμα

· Οι διαφορές της ιδέας από τις πιθανές ιστορίες

· Δομή και χαρακτηροποίηση

· Θεματικοί, ψυχολογικοί και δραματουργικοί άξονες

· Σύμβολα και αρχέτυπα

· Στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων

· Δραματικός χάρτης και γεγονότα

· Σύνδεση ιστορίας με τον αναγνώστη

· Το δεύτερο κείμενο και η αποκάλυψή του

· Επίπεδα εξέλιξης: Γεγονότα και αντιδράσεις

· Παραλληλισμός ιστορίας με τον ήρωα

· Οπτική γωνία: Σύνδεση και επαφή

· Σύγκρουση ήρωα και συγγραφέα: Επιδιώξεις και εστίαση

· Εσωτερική ένταση και έμφαση

· Γιατί να τελειώσει μια ιστορία: Η λογική της ολοκλήρωσης και τα διαφορετικά φινάλε

· Αφήγηση και ύφος

· Η ακρίβεια στον διάλογο και το βάρος της διατύπωσης

· Αφηγηματικό ντεκουπάζ

· Ρεαλισμός, αληθοφάνεια, υπέρβαση

 

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.


Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=4989

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Ημέρα μαθημάτων: Κυριακή

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

 

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

 

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σκαραγκά

Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει γράψει επτά θεατρικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers που ήταν υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards στη Νέα Υόρκη το 2009 και το Courage στο θέατρο Keller 62 στη Ζυρίχη το 2017 με την Ruth Schwegler. Έχει τιμηθεί ως συγγραφέας από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 2018 βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το αμερικανικό του διήγημα How to Draw Human Figures (Copper Nickel 2018). Το έργο του Η Κυρά της Ρω θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Centre for the Art of Performance του UCLA στις ΗΠΑ τη θεατρική περίοδο 2019/2020. Έχει στο ενεργητικό τα βιβλία: Επιφάνεια (Ελληνικά Γράμματα, 2002), Η πατρίδα της αφής (Πατάκης, 2004), Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου (Πατάκης, 2008), Ο ουρανός που ονειρεύτηκες (Κριτική, 2014), Τρία θεατρικά (Κριτική, 2015), Mode und Moden (Seismo Verlag, Ελβετία, 2016), Η κυρά της Ρω (Κριτική, 2017), και Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες (Κριτική, 2018). Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης, αλλά και του κινηματογράφου. Έχει υπογράψει τις τηλεοπτικές σειρές Επιφάνεια (ΜEGA, 2001), Καλά να πάθεις (Alpha, 2003), Είσαι πολύ αλήτης τελικά (MEGA, 2003), Ίχνη (συλλογικό, MEGA 2007), Αληθινοί Έρωτες (συλλογικό, Alpha 2008), και έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών. Γράφοντας στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, διηγήματα και ποίησή του δημοσιεύονται την τελευταία δεκαετία από γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature Today, Copper Νickel, American Chordata, The Charles Carter, The Tower Journal, Spilled Milk, Midnight Circus, κ.ά. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και υπότροφος του ιδρύματος Fulbright.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ EVENTS ΣΟΥ, ΕΔΩ!

Leave a reply

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

15 Οκτωβρίου 2021 8:00 πμ
29 Δεκεμβρίου 2021 11:00 μμ
IANOS Βιβλιοπωλείο, Σταδίου, Αθήνα, Ελλάδα