ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ


Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Παπαζήση, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Πουκαμισά με τίτλο «Γεωπολιτικά Διλήμματα της Ελλάδος στις Αρχές του 20ού Αιώνα».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δημήτρης Καραιτίδης, πρέσβυς ε.τ.

Δρ Σωτήρης Ριζάς, ιστορικός, Δ/ντής του κέντρου ερεύνης της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Κοσμάς Χρηστίδης, ναύαρχος, επίτιμος Α/ΓΕΝ

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Σωτήρης Ντάλης, αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ήταν ορθή η επιλογή της τότε ηγεσίας της χώρας να ρίξει το βάρος της προσπάθειας στη Μικρά Ασία αντί στη Θράκη; Η Συνθήκη των Σεβρών (Αύγουστος 1920) επεδίκασε κατά πλήρη κυριαρχία τη Θράκη στην Ελλάδα, ενώ ως προς τη Σμύρνη και την ενδοχώρα της, ζώνη εκτάσεως 15.000 τ.χλμ., ανέθεσε μόνο πενταετούς διάρκειας διοίκηση, με το πέρας της οποίας θα διεξαγόταν δημοψήφισμα για την οριστική τύχη αυτής. Δεν μπορέσαμε να διαβάσουμε σωστά τη γεωγραφία, δηλαδή το επισφαλές της ενσφηνώσεως στη μικρασιατική υποήπειρο, έναντι της ένταξης του συνόλου της νότιας Θράκης στον εθνικό κορμό, στα όρια της Τσατάλτζας, με εξώστη στον Εύξεινο.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Αριστούχος Νομικής Παν. Αθηνών (1977). Diplom Διπλωματικής Ακαδημίας Βιέννης (1979). Το 1981 εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία από όπου αφυπηρέτησε τέλος 2019. Τοποθετήθηκε διαδοχικά στη Μ.Α. ΝΑΤΟ, Γεν. Προξενείο Βεγγάζης, Πρεσβείες Ουασιγκτώνος, Λευκωσίας, και ως Πρέσβυς στο Βουκουρέστι 2008-Ιανουάριο 2013 και στο Κίεβο, φθινόπωρο 2016-φθινόπωρο 2019. Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου Προεδρίας της Δημοκρατίας (2013), και στη συνέχεια Διευθυντής της Α5 Διευθύνσεως Αν. Ευρώπης και Ευρασίας. Στα τέλη του 2016 προήχθη στον ανώτατο καταληκτικό βαθμό του Πρέσβυ. Μεταξύ των διακρίσεών του, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Ρουμανίας, Ταξιάρχης του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου, Σταυρός Α΄ Τάξεως Αγίου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Μελετών Ο ΣΤΡΑΒΩΝ. Έχει εκδώσει το ΚΥΡΗΝΗ – Ο Ελληνικός αποικισμός στη Βόρειο Αφρική (1994, β´ έκδοση 2020), Καποδίστριας – Μέττερνιχ, Δύο αντίθετες αντιλήψεις για το Ανατολικό Ζήτημα (2010), κ.ά.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ EVENTS ΣΟΥ, ΕΔΩ!

Leave a reply

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης