Η ΝΟΡΑ ΠΥΛΟΡΩΦ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ

The event is expired

Η ΝΟΡΑ ΠΥΛΟΡΩΦ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ

ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΟ ΞΕΧΟΡΤΑΡΙΑΣΜΑ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ

ΕΡΩΤΑΣ ΜΑΓΟΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


Το Σάββατο 14 Μαΐου στις 12:00 η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ, υπογράφει τα τελευταία δύο βιβλία της, «Το ξεχορτάριασμα» (εκδ. Εντευκτήριο, 2022) και «Έρωτας Μάγος» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2021), και συνομιλεί με τους αναγνώστες της, στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Το ξεχορτάριασμα»

«Τι φαρμάκι πότισες, κορίτσι μου, το μέσα σου κι έφτασες εδώ που έφτασες; Τι σε πιλάτεψε και το ’κανες αυτό στον εαυτό σου; Μυαλό απροσκύνητο είσαι, κοίταξες να φτιάξεις εσύ τη μοίρα σου! Αφού δεν είχες κανέναν να προστρέξεις».

Πήγαινε από κει που ξεκίνησες, πήγαινε με το κεφάλι χαμηλά, εσύ ξέρεις από βότανα, βρες αυτό που θα σε κάνει καλά. Ξεχορτάριασε το μέσα σου. Εκεί είναι, εκεί! Αυτό που ψάχνεις. Μίλα με τον Θεό! Κι αυτός εκεί. Φύγε τώρα! Λεφτά δεν θέλω!»

Οι ιστορίες του βιβλίου γράφτηκαν σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Γράφτηκαν χωρίς σκοπό και χωρίς πρόγραμμα. Έτσι, από ανάγκη. Είναι φωτογραφίες, είναι στιγμιότυπα πετρωμένα στον χρόνο. Είναι η αντίδραση σε καταστάσεις που βίωσα, σε καταστάσεις που ζήσανε άλλοι, σε ό,τι συμβαίνει γύρω μου και ήρθε να με αγγίξει. Έτυχε και να με ρίξει κάτω. Κάποιες ιστορίες είναι αληθινές, συνέβησαν όπως

περιγράφονται, κάποιες άλλες τις έντυσα με μυθοπλασία. Μερικές δημοσιεύτηκαν παλιότερα στο περιοδικό Εντευκτήριο.

Ανέθεσα λοιπόν στον Γιώργο Κορδομενίδη να τις εκδώσει, ξέροντας ότι τις παραδίδω στα καλύτερα χέρια. Για να μην ξεθωριάσουν με τα χρόνια και χάσω τον μπούσουλά μου.

Νόρα Πυλόρωφ


Λίγα λόγια για το «Έρωτας Μάγος»

Ένας πετυχημένος και γοητευτικός άντρας κάνει μια απρόσμενη πρόταση γάμου στη γραμματέα του, με την οποία έχει τυπική σχέση. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως ερωτική προσέγγιση μεταξύ τους. Η νεαρή γυναίκα προβάλλει αντίσταση στην αρχή, όμως παρά τη συναισθηματική του ψυχρότητα τον θέλει όσο τίποτε στον κόσμο. Αποδέχεται λοιπόν την πρότασή του και αρχίζει για τους δυο ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά και μια αδιέξοδη σχέση κυριαρχίας και υποταγής. Η συμβίωσή τους θα φέρει στην επιφάνεια παλιές ρωγμές και αναπηρίες, σκοτεινά πάθη και τραυματικές εμπειρίες από το δικό του μυστηριώδες παρελθόν και την περίεργη σχέση του με τον δίδυμο αδελφό του και το δικό της αγεφύρωτο χάσμα με την ελλειμματική οικογένειά της. Οι εύθραυστες ισορροπίες όμως διαταράσσονται και αλλάζει το σκηνικό, με την ηρωίδα να διαχειρίζεται ό,τι την πόνεσε και τη στιγμάτισε, και να ορίζει πια αυτή τους κανόνες. «Δείξε μου», του λέει, όπως του είχε πει ακόμα μια φορά, μόνο που τώρα είναι αλλιώς, τώρα πρέπει αυτός να δοκιμαστεί, πρέπει να την κάνει ευτυχισμένη, να της δείξει τα μυστικά του σμιξίματος, να λατρέψει το κορμί της, να είναι εκείνος που θα την κάνει γυναίκα. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να την κρατήσει. Η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται μια συναρπαστική περιπέτεια, αλλά και αφορμή για προβληματισμό πάνω στις αχαρτογράφητες περιοχές της γυναικείας ταυτότητας.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Νόρα Πυλόρωφ γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή και σπούδασε στη Γερμανία στο Ινστιτούτο Διερμηνέων-Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Γερμανικά,

Αγγλικά, Ιταλικά και Οικονομία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας στο Ινστιτούτο Goethe, κυρίως σε τάξεις Ανώτατης Βαθμίδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδασκαλία της μετάφρασης και της Γερμανικής Λογοτεχνίας. Μετέφρασε από τα γερμανικά μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές και διηγήματα. Υπήρξε βασική μεταφράστρια του λογοτεχνικού περιοδικού Ausblicke (1970-1979) και συνεργάζεται με το περιοδικό Εντευκτήριο. Το 2004 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων της Καθρέφτες θαμποί: Τέσσερις ιστορίες και μια αληθινή, και ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Το Διαμαντένιο Άλφα, Η ανάσα στο σβέρκο, Συνένοχοι, Έρωτας μάγος και Το ξεχορτάριασμα.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ EVENTS ΣΟΥ, ΕΔΩ!

Leave a reply

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

14 Μαΐου 2022 12:00 μμ
14 Μαΐου 2022 2:00 μμ
ΙΑΝΟΣ Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7