ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

The event is expired

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 12:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου διηγημάτων με τίτλο «κάποτε στην Ελλάδα». Πρόκειται για διηγήματα μελών τα οποία περιστρέφονται γύρω από πραγματικά κοινωνικά γεγονότα. γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την περίοδο 1900-1930.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Θανάσης Αγάθος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Νάντια Βαλαβάνη, Οικονομολόγος, Συγγραφέας

Δημήτρης Στρατούλης, Δρ. Νομικής, τέως Υπουργός, Βουλευτής

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, μένοντας πιστός στους σχεδιασμούς κατασκευής μίας νέας λογοτεχνικής σχολής, με επίκεντρο τη ρεαλιστική απεικόνιση του λόγου και των εικόνων αυτού, προχωρά στη δημοσίευση του πρώτου τόμου διηγημάτων με τίτλο «κάποτε στην Ελλάδα». […] Είναι η περίοδος εμφάνισης, στο προσκήνιο της πολιτικής ιστορίας του τόπου, των εκσυγ-χρονιστικών συνθημάτων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εν μέσω πολεμικών συρράξεων, τόσο των Βαλκανικών Πολέμων όσο και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα διευρύνει τα σύνορά της. «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» αποκτά σάρκα και οστά για να καταλήξει στην καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του ελληνισμού απ’ τις πατρογονικές του εστίες, σε Μικρά Ασία και Πόντο. Είναι η στιγμή κατά την οποία συγκροτείται η πρώιμη αστική τάξη και διαμορφώνονται τα ανώριμα, ακόμη, χαρακτηριστικά της εργατικής. Η έλευση των προσφύγων

και η ανάμειξη των πολιτιστικών πραγματικοτήτων, δημιουργούν νέα αιτήματα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι πολιτικές τού παρελθόντος δεν ανταποκρίνονται, πλέον, στις ανάγκες του εκάστοτε «σήμερα», που μεταβάλλεται με ταχύτητα φωτός. Τα μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης επιχείρησαν να αποτυπώσουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της εποχής και να αναδείξουν τις μεταβολές στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο αναφοράς, λαμβάνοντας υπόψιν τους τις αθέατες όψεις της καθημερινότητας. Η Εισαγωγή είναι του Δρ. Γιώργου Ορφανίδη. Στον τόμο περιλαμβάνονται τα παρακάτω διηγήματα, με τη σειρά που εμφανίζονται: Η αγχόνη τού Παγκάλου (Αντώνης Ε. Χαριστός) | Ο Νικολής (Αγγελής Μαριανός) | Απώλειες σεισμού (Μαρία Γώγογλου) | Στο καπηλειό (Κώστας Λίχνος) | Είχαμε λίγο ουρανό (Ευστράτιος Τζαμπαλάτης) | Για μια στιγμή… (Ρόζα Παυλιώτη) | Ο τελευταίος περίπατος (Αφροδίτη Διαμαντοπούλου) | Ανηδονία στο επίκεντρο του κόσμου (Γιώργος Ορφανίδης) | Ο στάβλος (Γιάννης Σταθάκος) | Δολοφονία Δηλιγιάννη, ραγισματιά στο γυαλί (Μαρία Μπουρμά) | Φόνος εξ αμελείας (Μαρία Γρ. Καραθανάση) | Αλκυών (Παναγιώτα Παπαδοπούλου) | Αυλαία (Ελένη Α. Σακκά) | Όταν τα όνειρα ακολουθούν δικά τους μονοπάτια… (Μάντυ Τσιπούρα) | Το στίγμα τού 7 (Νατάσα Χασάκιοϊλη) | Μια γλωσσική διαφωνία (Σταύρος Παπαγιάννης) | Η ζωή μου στη Σμύρνη ένας μπόγος αναμνήσεις (Δημήτρης Καραγεωργίου)


Λίγα λόγια για τον Φιλολογικό Όμιλο Θεσσαλονίκης

Ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, αποτελεί τον μετασχηματισμό της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης η οποία έδρασε το διάστημα 2018-2021. Σκοπός του, η διάδοση και η ανάπτυξη της Λογοτεχνίας, μέσα από την επεξεργασία της σχολής τού ρεαλισμού/νατουραλισμού και κειμένων αυτού, καθώς και η πρωτόλεια παραγωγή πνευματικού έργου. Εκδίδει το έντυπο περιοδικό «Λογοτεχνικό Δελτίο», το οποίο αποτελεί τριμηνιαία έκδοση πεζογραφικού και ποιητικού λόγου με διηγήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικές περιγραφές, ποιήματα θεωρητικές μελέτες, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, αλλά και μεταφράσεις ξενόγλωσσων λογοτεχνικών έργων. Πρόκειται για το εκδοτικό όργανο του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, που στοχεύει στην προώθηση της αξιόλογης λογοτεχνικής παραγωγής των ημερών μας, δίνοντας πλατύ βήμα συμμετοχής σε λογοτέχνες και θεωρητικούς της τέχνης. Ένα έντυπο λογοτεχνίας το οποίο διανέμεται δωρεάν σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τα μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης έχουν εκδώσει το ανθολόγιο ποίησης «Εποπτείες» (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2021).


ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ EVENTS ΣΟΥ, ΕΔΩ!

Leave a reply

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

15 Οκτωβρίου 2022 12:00 μμ
15 Οκτωβρίου 2022 2:00 μμ
IANOS Βιβλιοπωλείο, Σταδίου, Αθήνα, Ελλάδα