ΜΟΥΣΙΚΟΤΡΟΠΙΕΣ

The event is expired

ΜΟΥΣΙΚΟΤΡΟΠΙΕΣ | ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΣ  

12 ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΑΔΡΙΓΑΛΙΑ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 21.00


“Μουσικοτροπίες”, έχουν γενικό τίτλο οι θεματικές μουσικές βραδιές, που θα αγκαλιάσουν τις αισθήσεις μας, στη φιλόξενη σκηνή του Πόλις, του γνωστού Πολυχώρου Πολιτισμού, με πόρτα στο πιο όμορφο κομμάτι της οδού Μαρίνου Αντύπα, στο Ηράκλειο Αττικής!

Μουσικοτροπία: Η μουσική πράξη ως εργαλείο κατανόησης του εαυτού μας και συσχέτισης με τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω μας.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – “12 ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΑΔΡΙΓΑΛΙΑ” βασισμένα στην ποίηση άγνωστου Κύπριου του 16ου αιώνα

Σύνθεση: Μιχάλης Τρανουδάκης

Με τους:
Δημήτρη Βουτσά (τραγούδι), Νίκο Χατζηελευθερίου (κιθάρα)

Ο κύκλος τραγουδιών, παρουσιάζει φιλολογικό ενδιαφέρον λόγω της διαχρονικής ποιητικής δύναμης των κειμένων. Πρόκειται για δώδεκα ερωτικά τραγούδια σε μια γλώσσα που έρχεται από πολύ παλιά και τραγουδιέται σαν καινούρια. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε το έργο στη μορφή ντούο για αντρική φωνή και κιθάρα, στο στυλ των αναγεννησιακών τραγουδιών.

Πρόκειται για μια σπουδή στο στυλ της Αναγέννησης, στο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας και τη συνέχεια της, ενώ παράλληλα θεωρείται ένα σπουδαίο γεγονός για το κιθαριστικό ρεπερτόριο. Ο συνθέτης (Μ. Τρανουδάκης) έδωσε στο έργο εν τη γενέσει του, τον χαρακτήρα του χειροποίητου σε στενή συνεργασία με τον κιθαρίστα Νίκο Χατζηελευθερίου και τον ερμηνευτή Δημήτρη Βουτσά.

Λίγα λόγια για την ιστορία των Κυπριακών ποιημάτων:

Τα 156 ποιήματα της συλλογής που ανακάλυψε η Θέμις Σιαπκαρά – Πιτσιλίδου στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και εξέδωσε το 1952 είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής χειρόγραφων η οποία έχει, ως φαίνεται, χαθεί και η οποία συντέθηκε ανάμεσα στα 1546 και 1570, σχεδόν με βεβαιότητα από έναν ποιητή, όπως δείχνει η μελέτη του ύφους και της γλώσσας. Ορισμένα από τα ποιήματα έχουν ταυτοποιηθεί ως μεταφράσεις ιταλικών προτύπων, ποιητών όπως του Πετράρχη, του Serafino, του Bembo, του Ariosto κ.ά. Τα δώδεκα ποιήματα του κύκλου «Κυπριακά Μαδριγάλια» είναι μελοποιημένα σε ύφος που επιχειρεί να αναμίξει στοιχεία παρμένα τόσο από την ευρωπαϊκή Αναγέννηση όσο και από τα ελληνικά λαϊκά ιδιώματα και το σύγχρονο «έντεχνο» τραγούδι, με σκοπό να αναδειχθεί η διαχρονική ποιητική δύναμη των κειμένων, η αδιάκοπη συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας και η λειτουργικότητα της συγκεκριμένης εκδοχής της στο τραγούδι.

Το μουσικό έργο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο (2021) σε cd από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός βήματος πολιτισμού στα βόρεια προάστια, όπου καταξιωμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν το έργο τους με γνώμονα την ποιότητα και την αισθητικήΤο “Πόλις” φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα που μας αφορούν: δρώμενα με περιεχόμενο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ώρα έναρξης: 21.00 (με κρατήσεις λόγω υγειονομικού πρωτοκόλλου)
Είσοδος: 10€ 
Τηλεφωνικές Κρατήσεις: 6970156070

Online Κράτηση ΕΔΩ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – “12 ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΑΔΡΙΓΑΛΙΑ”


ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ EVENTS ΣΟΥ, ΕΔΩ!

Leave a reply

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

19 Νοεμβρίου 2021 9:00 μμ
20 Νοεμβρίου 2021 1:00 πμ
Πολυχώρος ΠΟΛΙΣ