ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑ

The event is expired

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΦΑΝΗΣ ΜΕΛΦΟΥ – ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ | ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ


Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Πηγή παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της συγγραφέως Φανής Μέλφου – Γραμματικού, με τίτλο «Οι κήποι του Πασά» στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης. Ένα βιβλίο στο οποίο η συγγραφέας ξετυλίγει µια πραγµατική ιστορία και ζωντανεύει τους αστικούς θρύλους της Θεσσαλονίκης µε πρωταγωνιστές τα µέλη µιας εύπορης οικογένειας, τον καιρό του Μεσοπολέµου.

 

Θα μιλήσουν οι:

Αίθρα Γραμματικού, νηπιαγωγός

Βασίλειος Μέλφος, αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας και Ορυκτολογίας ΑΠΘ και

η συγγραφέας Φανή Μέλφου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δράκοι, Στοές και Πνεύματα στη Θεσσαλονίκη.

Οι Κήποι του Πασά -γνωστοί επίσης και ως Δρακόσπιτα ή Άντρο των Δερβίσιδων- αποτελούν ένα από τα µεγαλύτερα ζωντανά µυστήρια της Θεσσαλονίκης. Χτισµένο γύρω στα 1904, το µνηµείο παραµένει τόπος µαγικός µε βαθιές στέρνες, σκοτεινές πύλες και υπόγειες στοές, που αν και φαντάζει ήρεµος και γοητευτικός στη διάρκεια της ηµέρας, γίνεται εφιαλτικός µε τις πρώτες σκιές της νύχτας, τότε που ανοίγει ένα µονοπάτι -ο δρόµος της Μαύρης Πέτρας- που ξεκινά από τα κοιµητήρια της Ευαγγελίστριας. Μέσα από το παράλογο και το φανταστικό, το επιστηµονικά

παραδεκτό και το ιστορικά τεκµηριωµένο, η γνωστή συγγραφέας Φανή Μέλφου Γραµµατικού, ξετυλίγει µια πραγµατική ιστορία και ζωντανεύει τους αστικούς θρύλους της Θεσσαλονίκης µε πρωταγωνιστές τα µέλη µιας εύπορης οικογένειας, τον καιρό του Μεσοπολέµου.

Άγνωστες πτυχές της κοινωνικής και πνευµατικής ζωής της Θεσσαλονίκης, σκιαγραφούνται στις σελίδες του µυθιστορήµατος και παρουσιάζουν την εικόνα µιας αναδυόµενης πόλης, στα πλαίσια προλήψεων, κοινωνικών διακρίσεων, µυστικιστικών τελετών και καλά κρυµµένων µυστικών. Με κεντρικό πρόσωπο µια διαταραγµένη προσωπικότητα και µε σκηνικό τους παράξενους Κήπους, ξετυλίγεται µια ιστορία αλλόκοτη, σύµφωνα µε την οποία ένας παντοδύναµος Τιµωρός Δράκος, απονέµει δικαιοσύνη, µε τους δικούς του νόµους και κριτήρια…


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Φανή Μέλφου – Γραµµατικού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε πτυχίο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία και µετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Νοσοκοµείο Χάµερσµιθ. Εκτός της Ιατρικής, ασχολήθηκε από τα νεανικά της χρόνια µε τη Λογοτεχνία. Είναι παντρεµένη µε τον Φίλιππο Γραµµατικό, Οµότιµο Καθηγητή του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και είναι µητέρα πέντε παιδιών. Το 2012, ο Σύνδεσµος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισµού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της απένειµε Βραβείο για την πολύτιµη προσφορά της στα γράµµατα και τον πολιτισµό.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ EVENTS ΣΟΥ, ΕΔΩ!

Leave a reply

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

17 Μαΐου 2022 7:00 μμ
17 Μαΐου 2022 9:00 μμ
ΙΑΝΟΣ Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7