H Γεωργία Πετούλη Γλάρου γεννημένη στην καρδιά του χειμώνα, Γενάρη μήνα, αρκετά χρόνια πριν στην Κόρινθο, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα και είναι συγγραφέας. Είναι παντρεμένη και έχει δύο υπέροχα παιδιά…και μας είπε ότι: “O ρόλος του γονέα είναι εξαιρετικά απαιτητικός και δύσκολος, συνεχώς «τυραννιέσαι» από την αίσθηση ότι μπορούσες να τα πας και καλύτερα“.
Το επάγγελμα της είναι οικονομολόγος. Αυτή την εποχή έχει αφιερωθεί στη συγγραφή του δεύτερου βιβλίου της και πρόσφατα ξεκίνησε μαθήματα σεναρίου. Συνήθως εστιάζει σ΄αυτό που θα της τραβήξει την προσοχή, και το bridge ήταν για χρόνια, ένα από αυτά, όπως μας είπε.
– Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη συγγραφή και τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε (η πρώτη σου επαφή/το έναυσμα) ?
– Με παρακίνησε μια πολύ καλή μου φίλη, της άρεσε ο τρόπος που χρησιμοποιώ το γραπτό λόγο και επέμενε ν’ασχοληθώ πιο συστηματικά με τη συγγραφή. Το 2018 αποφάσισα να παρακολουθήσω μαθήματα δημιουργικής γραφής, αυτό με βοήθησε να απελευθερωθώ και να παρακάμψω αναστολές και φοβίες. Απ’ τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω, δεν μπορούσα να σταματήσω. Ήταν σαν κάποιος ξαφνικά να άνοιξε μια βαλβίδα αποσυμπίεσης.
Τι σε ενέπνευσε στη συγγραφή του πρώτου σου βιβλίου?
“Το πρώτο μου βιβλίο δημιουργήθηκε από μια δική μου εσωτερική ανάγκη να μοιραστώ τις ανησυχίες μου για το μέλλον. Ήθελα να μιλήσω για τη νέα τάξη πραγμάτων, την απουσία ενός κώδικα ηθικής, την αδικία που προσπερνάμε αδιάφορα, την ανισότητα που ενισχύεται συνεχώς, τις ανθρώπινες αξίες που φθίνουν, τον παραλογισμό της εξουσίας, τη συμφιλίωση μας με αυτόν τον παραλογισμό. Η συγγραφή ήταν, και παραμένει, μια διέξοδος και ένας τρόπος να επικοινωνήσω την αγωνία μου με δικά μου λόγια. «Είναι δυνατόν ο άνθρωπος να εργάζεται για το μακρινό του μέλλον, όταν ζει ένα τόσο οδυνηρό παρόν;». Μέχρι στιγμής ολόκληρο το συγγραφικό μου εγχείρημα έχει στηριχτεί στην ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι απρόβλεπτο ον, μπορεί να καταφέρει το καλύτερο, αλλά με την ίδια ευκολία μπορεί να φτάσει και στο χειρότερο.”
– Δύο λόγια για το βιβλίο σου και λίγο spoil για το δεύτερο?
– Το πρώτο «Η Αφαιρετική Μέθοδος-βαθύ σκούρο μπλε» έχει το περιτύλιγμα ενός μυθιστορήματος αλλά στην ουσία του είναι μια κραυγή αγωνίας. Η αφαίρεση είναι η μέθοδος μέσω της οποίας οι ισχυροί του κόσμου επεμβαίνουν στο ανθρώπινο είδος στοχεύοντας την ελεγχόμενη εξόντωση του. Είναι ένα πείραμα που εφαρμόζεται στον ανθρώπινο νου, στόχος είναι οι αισθήσεις και τα συναισθήματα. Το δεύτερο βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί η συνέχεια του προηγούμενου, αλλά σ’ένα μεγάλο βαθμό κινείται ανεξάρτητα και αυτόνομα, η κεντρική ιδέα και ο αγαπημένος μου ήρωας παραμένουν.
– Έχω γράψει και τις «Μικρές Ιστορίες του Έρωτα, της Άνοιξης και της Τρέλας» που είναι ξεχωριστά μικρά διηγήματα. Πρόκειται για μια «ιδιαίτερη» προσέγγιση γεγονότων και ένας διαφορετικός τρόπος γραφής. Κάποιες ιστορίες είναι συγκινητικές, κάποιες τρυφερές, κάποιες αλλόκοτες, κάποιες στενάχωρες, κάποιες περίεργες, αλλά όλες εστιάζουν σε όντα που φτάνουν στα όρια τους.
Τι σε δυσκόλεψε στο ξεκίνημα της συγγραφής σου?
“Η σύλληψη της ιδέας και η υλοποίηση της δεν με δυσκόλεψαν, τα ζόρια ήρθαν ακριβώς μετά. Το «άνοιγμα» στον έξω κόσμο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, μόλις τελείωσα το μυθιστόρημα συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να δώσω μια κλωτσιά και ν΄ανοίξω διάπλατα μια πόρτα προς το άγνωστο. Δεν ήταν ούτε απλό, ούτε εύκολο. Επίσης, με δυσκόλεψε και το γεγονός ότι έπρεπε να εξοικειωθώ με μια δημόσια εικόνα. Ο μικρόκοσμος που κινούμαστε μας δίνει μια αίσθηση σιγουριάς, δεν είναι εύκολο να ξέρεις ότι πρέπει να βγεις εκτός της οριοθετημένης γραμμής ασφάλειας.“
– Ποιός ή τι σε βοήθησε να το ξεπεράσεις?
– Δεν το ξεπέρασα, απλά το συνήθισα λίγο παραπάνω. Όταν δυσκολεύομαι «δουλεύω» στο μυαλό μου την ιδέα: «Πριν από σένα υπήρξαν πολλοί, μετά από σένα θα υπάρξουν ακόμα περισσότεροι»
– Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει συγγραφέας?
– Σίγουρα χρειάζεται πείσμα, αφοσίωση και μεράκι. Η συγγραφή είναι ένα στενό, δύσβατο και απάτητο μονοπάτι. Άρχισα να γράφω όταν κατάλαβα ότι αυτό το μονοπάτι βγάζει σ’ένα ξέφωτο. Ύστερα, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ όλα όσα είδα, και όλα όσα άκουσα περπατώντας αυτό το στενό και σκοτεινό δρόμο. Κάποιες φορές ήθελα να τα ψιθυρίσω , κάποιες να τα σιγοτραγουδήσω, και κάποιες άλλες να τα ουρλιάξω.
Πως βλέπει τη σημερινή εποχή ένας συγγραφέας και τι προσπαθεί να αλλάξει απ αυτήν, με τη στάση του και το έργο του?
“Νομίζω ότι διανύουμε την πιο αλλόκοτη και αλλοπρόσαλλη εποχή, σημαντικές αξίες χάθηκαν και αντικαταστάθηκαν από φανταχτερές ανούσιες εικόνες και καλογυαλισμένα αντικείμενα. Ουσιαστικά γι΄αυτό γράφω, για το γεγονός ότι λιγόστεψαν οι ανθρώπινες αξίες και ότι επιβάλλεται να τις επαναφέρουμε. Από την εικόνα λείπει αυτό που κρατάει ζωντανό το μυαλό, θαρρείς και κάποιος αφαίρεσε τη λέξη ελπίδα. Αν δεν κάνουμε γρήγορα κάτι γι’ αυτό, θα καταδικάσουμε τις επόμενες γενιές να ζήσουν σ΄ ένα κόσμο που συνεχώς θα λιγοστεύει το φως του.“
– Θα πρότεινες την προσπάθεια συγγραφής σε νέους? Και γιατί?
– Επειδή εγώ ξεκίνησα με καθυστέρηση θα τους έλεγα να μη χάσουν χρόνο. Η διαδρομή μπορεί να είναι μοναχική αλλά αξίζει τον κόπο. Είναι μια εξερεύνηση σ΄ένα άγνωστο κόσμο, κάποια στιγμή ο συγγραφέας θα συναντήσει τον ίδιο του το εαυτό, αν θέλει να προχωρήσει θ΄ αναγκαστεί να συμφιλιωθεί μαζί του, το αποτέλεσμα είναι μια μορφή λύτρωσης.
Θα τη βρούμε στο FACEBOOK στις σελίδες: «Η Αφαιρετική Μέθοδος, βαθύ σκούρο μπλε» και Georgia Petouli. Στο διαδίκτυο σε αναρτήσεις και συνεντεύξεις της σαν Γεωργία Πετούλη Γλάρου.
ABOUT SIN
“Περισσότερο απ’ όλα μ΄ ενοχλούν οι φορές που έκανα «πίσω», είναι αυτές οι φορές που συμβιβάστηκα με τα πρέπει και τα θέλω των άλλων. Αυτό έχει καταγραφεί στο μυαλό μου σαν λιγοψυχία, και με ενοχλεί αφόρητα.“
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Η κα ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΤΟΥΛΗ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ART’S NETWORK ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΆΣΤΗΚΕ ΜΑΖΊ ΜΑΣ. ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΖΗΛΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ! ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ !!
ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ART’S NETWORK.