Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης

Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης-sincity.gr Art 's Network  Writers

Ο Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης γεννημένος το 1957, ζει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τη συγγραφή. Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα, φιλόλογο και συγγραφέα, και έχει μια κόρη την Χάρι, τελειόφοιτη Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης.


Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης

Εργάζεται ως αρχιτέκτων, σκηνογράφος, ζωγράφος και εκπαιδευτικός και με την τελευταία του ιδιότητα διατηρεί δυο εργαστήρια Καλών Τεχνών, ένα στη Θεσσαλονίκη κι ένα στη Βέροια, τα οποία και υποστηρίζει με τη φυσική του παρουσία. Κάποιες διακοπές το καλοκαίρι, με μπάνια, τένις, ξύλινες ρακέτες και συγγραφή.


Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης

– Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη συγγραφή και τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε?

– Τα πρώτα κείμενα που συνέγραψα ήταν σενάρια για κόμικς, στα οποία εγώ έκανα και τις εικόνες και αυτό συνέβη το 1986. Στη συνέχεια, δέκα χρόνια μετά, αισθάνθηκα αρκετά εγκλωβισμένος σ’ αυτόν τον χώρο και αποφάσισα να διαχωρίσω, να διασπάσω τα δυο πεδία, της συγγραφής και της εικονογράφησης, οπότε έγραψα τις ιστορίες μου σε κείμενα εκδίδοντας και το πρώτο μου βιβλίο με διηγήματα και με τίτλο “Ανάμεσα στα πόδια τους” από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ το 2001. Ταυτόχρονα, απεικόνισα τις ηρωίδες του βιβλίου μου, φιλοτεχνώντας ζωγραφικά μεγάλα έργα με τα οποία έκανα έκθεση ξεκινώντας ουσιαστικά και μια νέα περίοδο στην ζωγραφική μου διαδρομή.


Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης

Τι σε ενέπνευσε στη συγγραφή του πρώτου σου βιβλίου ή και του καθένα ξεχωριστά?

“Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία μου. Σε όλα με απασχολεί η σχέση των ανθρώπων μεταξύ τους με τα προβλήματα, τις χαρές, τις αμηχανίες, τις παρεξηγήσεις ιδωμένα με μια τρυφερή ματιά και με χιούμορ. Στα τρία πρώτα, οι ιστορίες μου αφορούν το σήμερα, ενώ στο τελευταίο μου βιβλίο, “Οι Ήρωες της Αυλής” ο αφηγητής μου είναι ένας 12χρονος που αναφέρεται σε μια δική του καθημερινότητα όμως σε παλαιότερη χρονική περίοδο. Με εμπνέουν καταστάσεις που συναντάει ο καθένας μας δίπλα του καθημερινά. Έχω τους αισθητήρες μου ενεργούς, αντιλαμβάνομαι τα γεγονότα και τα καταγράφω επι τόπου σε μια πρώτη συνοπτική εκδοχή. Αργότερα τα επεξεργάζομαι και έτσι προκύπτουν οι ιστορίες μου.”


Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης

– Βιβλία που έχεις γράψει μέχρι σήμερα και 2 λόγια για το καθένα?

– Το πρώτο μου βιβλίο, όπως είπα και πριν, είναι το “Ανάμεσα στα πόδια τους” (Ιανός 2001).

– Αν και ο τίτλος είναι ιντριγκαδόρικος, με τη φόρτιση που το συνέγραψα, στην ουσία αισθάνθηκα πραγματικά σαν να μπαίνω ανάμεσα στα πόδια, από τη μια των ζωγράφων και από την άλλη των συγγραφέων και το αναφέρω αυτό γιατί εκείνη τουλάχιστον την εποχή οι δημιουργοί των κόμικς δεχόμασταν επιθέσεις εκατέρωθεν, από τους μεν ζωγράφους γιατί θεωρούσαν το κόμικς εκλαϊκευση της ζωγραφικής, από τους δε συγγραφείς γιατί θεωρούσαν τα κόμικς παραλογοτεχνία με την απαξιωτική σημασία της λέξης και ισχυρίζονταν πως καταστρέφουν την ποιότητα της ελληνικής γλώσσας και συνεπώς και τα μυαλά των νέων ανθρώπων που τα διάβαζαν.

– Το δεύτερο βιβλίο είναι μια νουβέλα. “Στο δίκτυο είναι αλλιώς” (Ιανός 2005).

– Εδώ ήρωας, είναι ο ορισμός του αντιήρωα. Είναι ένας τύπος που εγκλωβίζεται και παρασέρνεται από τον στρόβιλο της ψηφιακής τεχνολογίας και επικοινωνίας και που κανένας δεν θα ήθελε να είναι σαν κι αυτόν. Αφού τον παρακολουθούμε σε μια σειρά από φάσεις στις οποίες εμπλέκεται και στις οποίες κάθε του προσπάθεια αποτυγχάνει παντελώς, φαίνεται κοινωνικά να είναι πολύ μόνος, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στο τέλος μας γίνεται απλά συμπαθής.– Το τρίτο βιβλίο, με τίτλο “Ενας ακάλυπτος απόσταση” (Γράφημα 2010) είναι μυθιστόρημα.

– Η πορεία της ζωής μιας ανδροπαρέας παλιών συμμαθητών συγκλίνει με την πορεία μιας γυναικοπαρέας επαγγελματικών συνεργατών και παρακολουθούμε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.

– Το τέταρτο βιβλίο “Οι Ήρωες της Αυλής” (Ιανός 2021) είναι ένα επικό αφήγημα.

– Εδώ ένας ήρωας και η παρέα του κατορθώνουν ηρωισμούς στο πεδίο των μαχών της Αυλής (του δημοτικού τους σχολείου) αλλά και αλλού, την εποχή 1963 με 1967. Εμείς τους παρακολουθούμε με τρυφερότητα, με αναπόληση, με νοσταλγία, όμως κυρίως με χιούμορ και με καυστικούς απολαυστικούς σχολιασμούς ενός παιδιού μπροστά σε πράγματα που του συμβαίνουν και που τα περισσότερα από αυτά του είναι αντελώς καινούρια.

– Σκέφτεσαι το περιεχόμενο του επόμενου συγγραφικού σου έργου?

– Αυτή τη εποχή γράφω τη συνέχεια των “Ηρώων της Αυλής”. Έχει πολλά να μας πει ακόμη αυτός ο τύπος.Πιστεύεις ότι η ανάγνωση έχει κυρίαρχο ρόλο μέσα στην οικογένεια; Πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η φιλαναγνωσία μέσα στο σπίτι;

“Πιστεύω πως πρέπει κατ’ αρχήν να δημιουργηθεί, να αναπτυχθεί και να υποστηριχθεί μια διαρκής φιλική σχέση με το βιβλίο. Να αγοράζουμε βιβλία για εμάς, να θεωρούμε ότι ένα βιβλίο είναι μια πολύ καλή ιδέα για δώρο, να περνάμε ώρες διαβάσματος στο σπίτι. Να διαβάζουμε όποια βιβλία, αλλά και ό,τι άλλο θέλει ο καθένας (περιοδικά εφημερίδες κτλ). Όλα τα είδη, μπορεί κάθε ώρα να θέλει το βιβλίο της. Καλλιεργούμε την ερευνητική διάθεση των παιδιών, τους παρακινούμε να ρωτούν, να ψάχνουν στις πηγές και να μαθαίνουν. Τους μυούμε στην κοινωνική αξία της γνώσης.”


Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης

– Θα πρότεινες την προσπάθεια συγγραφής σε νέους? Και γιατί?

– Η συγγραφή δεν είναι κάτι που μπορείς να προτείνεις σε κανέναν είτε νέος είναι είτε μεγαλύτερος. Αν σου γεννηθεί η διάθεση να αφηγηθείς, αυτό θα σου προκύψει από μόνο του. Και είναι και θέμα χαρακτήρα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Υπάρχουν άλλοι που περιγράφουν διαρκώς στους άλλους το κάθε τι ακόμη κι αν αυτό δεν αφορά κανέναν. Προσωπικά, έχω ταξιδέψει πάρα πολύ κι έχω παρατηρήσει τους τρόπους ζωής, την αρχιτεκτονική, τις συνήθειες άλλων λαών, και ταξιδεύοντας είχα πάντοτε στο μυαλό μου το πότε θα γυρίσω, για να αφηγηθώ στους άλλους τις εμπειρίες μου και τους δείξω και τα σλάιντς με τις φωτογραφίες που τράβηξα.

– Οι νέοι άνθρωποι γράφουν. Και γράφουν ασταμάτητα. Στέλνουν μηνύματα, γράφουν σχόλια, γράφουν πολύ. Αν μάζευαν αυτά που έγραψαν μέσα σε ένα χρόνο θα έβγαζαν βιβλίο. Όμως σπαταλούν την ενέργειά τους σε λάθος κατεύθυνση. Χρειάζεται δουλειά από το σπίτι. Στο σχολείο δεν αναφέρομαι, γιατί εκεί φαίνεται πως το σύστημα που ακολουθείται δεν έχει αποτελέσματα.


Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης

Τι σε ενοχλεί περισσότερο στη σημερινή εποχή και τι προσπαθείς να αλλάξεις απ αυτήν, με τη στάση σου και το έργο σου?

Με ενοχλεί που ο κόσμος για την ενημέρωσή του απευθύνεται στο δίκτυο, εκεί όπου βασιλεύει η ανεγκυρότητα και η αγραμματοσύνη. Με ενοχλεί που δεν μιλάει ο κόσμος που γνωρίζει, δεν μιλάει ο κόσμος που έχει κάτι να πει ενώ μιλάνε όλοι οι υπόλοιποι. Οι γνώστες, είναι καλλιεργημένοι και ευγενικοί και αποφεύγουν τις εμπλοκές, ενώ οι ακαλλιέργητοι είναι άξεστοι, άγαρμποι και χωρίς τρόπους και δείχνουν μεγάλη επιθετικότητα. Οι γνώστες υφίστανται καταφανές ηλεκτρονικό bulling. Αυτό με ενοχλεί! Εγώ, προς το παρόν, καταγράφω το φαινόμενο και το επισημαίνω όπου και όποτε μπορώ. Ίσως αργότερα κάνω κάτι περισσότερο.


Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης

ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΑ: BLOGSPOT, INSTAGRAM , FACEBOOK , HARTISMAG, PARALLAXIMAG, VIVLIONIKI, BOOKIA, THELOOK KAI LAVART.


About Sin..?

“Την ζωή δεν την γνωρίζουμε από πριν, κάθε μέρα την σπουδάζουμε. Μοιραία, βρισκόμαστε μπροστά σε διλήμματα και διαλέγουμε την μία ή την άλλη επιλογή! Σχεδόν πάντα μένουμε με την αίσθηση και με την απορία “βρε μπας και η άλλη η επιλογή ήταν καλύτερη;”. Πολλές φορές διαπιστώνουμε εκ των υστέρων ότι πράγματι ήταν, κάτι που μερικές φορές μπορεί να είναι και επίπονο. Προσωπικά, ό,τι θέλω να “φύγει από επάνω μου” το πετάω εκείνη την ώρα και ξεμπερδεύω. Δεν έχω κάτι που θα ήθελα να το πετάξω αυτή την ώρα, ενώ πριν από μερικά χρόνια πέταξα αρκετά και επειδή τα πέταξα, ούτε που τα θυμάμαι.”


ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΑ ΘΈΛΑΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Ι. ΑΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ARTS NETWORK-WRITERS. ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ, ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΑΥΤΌΣ, ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ. ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ,ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ” ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΕΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ.

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ART’S NETWORK.

Leave a reply