Νικολέττα Λέκκα

Νικολέττα Λέκκα-sincity.gr Art 's Network  Writers

Η Νικολέττα Λέκκα γεννήθηκε το 1975 και ασχολείται με τη συγγραφή. Μεγάλωσε στην αγαπημένη της Νέα Σμύρνη, στην Αθήνα, όπου θα είναι και πάντα το «πατρικό» της. Τώρα ζει στον Άλιμο και έχει τη χαρά να βλέπει ακόμα πιο γρήγορα τη θάλασσα. Η καταγωγή της… από τη λατρεμένη Κέρκυρα. Έζησε και επτά χρόνια στο Λονδίνο για σπουδές και εργασία.“Είμαι παντρεμένη με τον άνθρωπό μου, το «Μήτσο» μου και είμαι η τυχερή μαμά των δύο τέλειων κοριτσιών μου. Ο σπουδαίος μπαμπάς μου έφυγε πριν 11 χρόνια αλλά είναι πάντα μέσα μου. Η μαμά μου, ένας υπέροχα μοναδικός άνθρωπος μου έμαθε να βάζω ψηλά τον πήχη σε όλα και πιο πολύ στο δόσιμο.”


Νικολέττα Λέκκα

– Τι κάνεις στη καθημερινότητα σου?

– Έχω μια λίστα πολλών χιλιομέτρων που δε μικραίνει ποτέ και παλεύω να κάνω όσα μπορώ αλλά και να χαίρομαι όσα κάνω! Μου έμαθα να λέω «μπορώ, αλλά δεν θέλω» και «όλα θα γίνουν» ακόμα κι αν δεν φαίνεται πάντα ρεαλιστικό … Είμαι μαμά δύο κοριτσιών που μου μαθαίνουν τον κόσμο από την αρχή κάθε μέρα και αυτό θέλει ό,τι έχεις να δώσεις και να νιώσεις. Σχεδόν συνέχεια ξενυχτάω για να προλάβω όσα χτίζω στο Να Μου Γελλάς, στη συγγραφή, στις εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ και σε οικογενειακές επιχειρήσεις και στόχους. Αλλά όλη αυτή την εργασία την αγαπώ σα hobby και έτσι δε νιώθω πότε πραγματικά ότι δουλεύω. Κατά καιρούς ονειρεύομαι μια πιο μποέμικη εκδοχή συγγραφικής εμπειρίας με κρασί και απεριόριστο χρόνο στοχασμού. Μετά ξυπνάω και τρέχω να προλάβω. Βαριέμαι τις δουλειές που με κάνουν να νιώθω ότι ζω «τη μέρα της μαρμότας». Αλλά νιώθω καλύτερα όταν τις κουμαντάρω και δε με κοιτάνε πια με μισό μάτι.


Νικολέττα Λέκκα – Να Μου Γελλάς

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη συγγραφή και τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε?

“Όταν μας έβαλε η δασκάλα στη δευτέρα δημοτικού έκθεση με θέμα «Τί μας κάνει εντύπωση γύρω μας» απάντησα «Ο τροχός» και έγραψα μια ολόκληρη σελίδα που πήγαινε πίσω στους Νεάντερταλ. Από τότε η γραφή είναι ο τρόπος που επιλέγω να εκφραστώ. Το «συν» προστέθηκε με τις επιλογές μου σαν ενήλικας. Ως δημοσιογράφος στο ΜΕΤΡΟ, όπου κάθε θέμα ήταν για μένα ευκαιρία να γράψω μια ιστορία. Στις σπουδές μου διάλεγα να χωρέσω στην πτυχιακή μου εργασία ή στη διδακτορική μου διατριβή αναλύσεις κοινωνικής προσέγγισης δίπλα στα μαθηματικά μοντέλα. Ακολούθησαν χρόνια περιγραφών και προβλέψεων της παγκόσμιας οικονομίας με διάθεση λογοτεχνική για να γίνει η ουσία κατανοητή και να έχει αξία. Μετά ήρθε η στροφή στη συγγραφή σαν πρώτη επιλογή, και έφτιαξα το Να Μου Γελλάς για να συστήσω όσα γράφω. Όλο αυτόν τον καιρό, από «τον τροχό» μέχρι το Να Μου Γελλάς, χιλιάδες ιδέες, σκέψεις, ιστορίες βρίσκαν το τρόπο να αποτυπώνονται σε χαρτιά, τετράδια, σημειώσεις στο κινητό. Και να περιμένουν υπομονετικά να βγουν στο φως.”


Νικολέττα Λέκκα

– Τι σε ενέπνευσε στη συγγραφή του βιβλίου «Το κλειδί της Ευτυχίας»?

– Η ανάγκη μου να ψιθυρίσω με τον πιο «εκκωφαντικό» τρόπο στα παιδιά μου ότι τα λατρεύω, ότι είμαι πάντα δίπλα τους και ότι όλα θα πάνε καλά. Η ανάγκη της μάνας να γίνεται το πιο δυνατό στοιχείο της φύσης για να κρατήσει τα παιδιά της ισορροπημένα και ευτυχισμένα. Αυτή η επιθυμία με ξεχείλισε μια από τις νύχτες που μέτραγα ώρες θηλασμού με το μωρό μου αγκαλιά και βγήκε σαν μια ιστορία που θα κρατήσει συντροφιά στα μωρά μου και στα μωρά κάθε μαμάς για πάντα.


Νικολέττα Λέκκα

Βιβλία που έχεις γράψει μέχρι σήμερα και 2 λόγια για το καθένα?

Έχω εκδώσει τρία παραμύθια που θα απευθύνονται τόσο στα παιδάκια που θα τα ξεφυλλίσουν όσο και στον ενήλικα που θα τα μοιραστεί μαζί τους. «Το κλειδί της Ευτυχίας», είναι το πρώτο που έγραψα. Τα «Ι-δανικά Όνειρα» είναι μια ιστορία για τη λαχτάρα μας να γίνουμε κάτι πιο μεγάλο από «μόνο εμείς». Την επιλογή να κάνουμε όνειρα που θα μας φέρουν μπροστά σε διαδρομές σπουδαίες και δύσκολες. Και το πώς βρίσκει πάντα η ζωή ένα τρόπο μαγικό να κλείνει τον κύκλο και να έρχονται κοντά όσοι δεν ήταν ποτέ να μείνουν μακριά. Το πιο πρόσφατο παραμύθι μου είναι «Το ταξίδι της ζωής μας». Με ηρωίδα μια βαρκούλα που γεννιέται μέσα από τον τρανό έρωτα της Θάλασσας και του Ήλιου. Η αγκαλιά της μαμάς είναι παντού, αλλά ο μπαμπάς πρέπει να μένει μακριά. Ένα χρυσό χαλί φτιαγμένο από εκείνον μόνο για τη βαρκούλα του θα γίνει η ζώνη ασφαλείας που θα την κρατάει κοντά του. Όμως η βαρκούλα μεγαλώνει, τα πανιά της δυναμώνουν και σκιρτά για ένα έρωτα δυνατό σαν αυτόν που τη γέννησε. Είναι η ώρα που πρέπει να φύγει από το χαλί αλλά και να θυμηθεί ότι όποιον αγαπάς τον έχεις πάντα μέσα σου.”


Νικολέττα Λέκκα

Επίσης μέχρι τώρα έχω κυκλοφορήσει και δύο βιβλία για ενήλικες με ύφος μινιμαλιστικό. Οι «Ιερές Αριθμήσεις» γράφτηκαν για να σπρώξουν το βλέμμα μας ξανά ψηλά. Να φύγουμε και από αυτό το πολυδιαφημισμένο «παρόν» ακόμα και να σκεφτούμε με νέους όρους. Να βρούμε πώς προχωράμε από ό,τι μας έτυχε σαν αρχή και πώς φτάνουμε πιο πέρα. Τα «Ουράνια Τόξα, τότε και τώρα» είναι ένα παραμύθι για όλους εμάς που ονειρευθήκαμε να κατακτήσουμε τα πάντα και είδαμε τη φλόγα να καίει το όνειρό μας τελικά, αλλά όχι τελειωτικά. Το βιβλίο αυτό, είναι το εμβατήριο της δεύτερης ευκαιρίας. Με τρόπο ονειρικό, σε χαϊδεύει στην πλάτη και σου λέει «Εντάξει. Όλα θα στρώσουν». Και λέει αλήθεια.


Νικολέττα Λέκκα

– Πόσο σημαντική είναι η παρουσία των βιβλίων στην παιδική ηλικία και ποια θα έπρεπε να είναι η θεματολογία τους, κατά τη γνώμη σου?

– Είμαστε η τελευταία γενιά που μεγάλωσε χωρίς προβληματισμό για το πόσο χρόνο θα περάσουμε μπροστά στην οθόνη. Έχουμε την τύχη αλλά και την ευθύνη να δείξουμε βιωματικά στα παιδιά μας ότι αν αφεθείς στις σελίδες ενός καλού βιβλίου, ταξιδεύεις με τον πιο μαγικό τρόπο. Τον τρόπο που ορίζεις εσύ. Και αυτό είναι πιο ελκυστικό και από αυτήν ακόμα την παντοδύναμη οθόνη. Αλλά δεν σε ταξιδεύουν όλα τα βιβλία. Όσο μεγαλώνω γίνομαι όλο και πιο απαιτητική απέναντι σε όποιον αξιώνει να δώσω το χρόνο μου. Η θεματολογία των βιβλίων δεν έχει σημασία για μένα. Ένα σπουδαίο βιβλίο θα το θυμάσαι για το πώς ένιωσες πολύ αφού ξεχάσεις την υπόθεση. Είναι πολύ σημαντική μια κορύφωση ή ένα ανατρεπτικό τέλος. Αλλά θέλω να με κερδίζει η γραφή σε κάθε σελίδα σε κάθε λέξη.


Νικολέττα Λέκκα

Τι σε ενοχλεί περισσότερο στη σημερινή εποχή και τι προσπαθείς να αλλάξεις απ’ αυτήν, με τη στάση σου και το έργο σου?

Με ενοχλεί η έλλειψη σεβασμού και η έλλειψη ενσυναίσθησης. Στεναχωριέμαι όταν βολευόμαστε με την καραμέλα ότι «δε μας παίρνει» και «δεν είναι όπως τα ήξερες». Σαν αντίδραση σε αυτή την απαξίωση γεννήθηκε το Να Μου Γελλάς. Η κάθε ιστορία που γράφω και η κάθε συνάντηση που οργανώνω είναι ένα σκούντημά στη φούσκα που φτιάχνουμε για να μας αφήσουν ήσυχους. Πέρα από αυτό το ίσως μετρήσιμο έργο, η κάθε μου πράξη είναι ευθυγραμμισμένη με τον τρόπο ζωής που θέλει να ξεκινάει η αλλαγή από εσένα και το σπίτι σου.”


Νικολέττα Λέκκα

– Που βρίσκουμε πληροφορίες για σένα?

– Συστήνομαι με τον πιο αληθινό τρόπο μέσα από το Να Μου Γελλάς στην ιστοσελίδα www.namougellas.com. Μια ιδέα που έφτιαξα για να φιλοξενήσω τις ιστορίες που γράφω και τις ζωντανές συναντήσεις που διοργανώνω. Ένα μέρος σαν αγαπημένο στέκι, όπου θα ηρεμήσεις και θα νιώσεις όμορφα με όσα είσαι και όσα βρεις. Στα social υπάρχω κυρίως ως Να Μου Γελλάς και μόνο στο fb έχω μια πολύ περιορισμένη έκθεση μέσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό. Το Να Μου Γελλάς έχει μια μεγάλη και ενεργή βάση στο FB και πολύ ενδιαφέρον υλικό στο youtube.


Νικολέττα Λέκκα

ABOUT SIN

“Ζω κάθε μέρα με τη συναίσθηση ότι δεν πρέπει να αφήνεις τίποτα που μετανιώνεις να εκκρεμεί πριν πας για ύπνο, γιατί θα είναι πολύ δύσκολη η νύχτα σου. Τσεκάρεις τις προθέσεις σου και τιμάς τις αξίες σου για να μην κάνεις λάθη. Αλλά θα κάνεις. Και θα απολογηθείς και θα παλέψεις να τα επανορθώσεις για να μη σε βαραίνουν. Έτσι με πολύ κόπο φτάνω στην ευχάριστη θέση να μην εκκρεμούν μετάνοιες για όσα τελικά έχω κάνει. Πολλές φορές με βάρυναν αφάνταστα συμπεριφορές ανθρώπων που δε νοιάστηκαν να δείξουν την καλοσύνη που αξίζει στη ζωή μας. Αλλά έχω την τύχη να κλείνω τα βράδια μου με μια «καληνύχτα, σ’ αγαπώ» στους δικούς μου ανθρώπους και έτσι να μπορώ να ξεκινάω την επόμενη μέρα μου με φωτεινή ματιά.”


ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΑ ΘΈΛΑΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΛΕΚΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ARTS NETWORK-WRITERS. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΛΎ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΗΧΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ Να Μου Γελλάς ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΓΝΗΤΙΖΕΙ. ΤΕΛΟΣ.. ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ!!

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ART’S NETWORK.

Leave a reply