Νίκος Λιαργκόβας- Νίκος Η. Φραντζής

Νίκος Λιαργκόβας-sincity.gr Art 's Network  Writers

Ο Νίκος Λιαργκόβας γνωστός ως Νίκος Η. Φραντζής γεννημένος το 1986, στην Αθήνα, τα τελευταία 6 χρόνια ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ασχολείται με την ποίηση. Έχει έναν αδερφό που ζει στη Λέσβο και τους γονείς του που ζουν στην Αθήνα.


Νίκος Η. Φραντζής

Εργάζεται σε μία στοιχηματική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πριν την πανδημία, ξόδευε σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο του στα ταξίδια. Εκτός από τα ταξίδια, του αρέσει η Ιστορία, οι ξένες γλώσσες και η φωτογραφία.– Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη συγγραφή και τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε (η πρώτη σου επαφή/το έναυσμα) ? 

– Η πρώτη μου επαφή με την συγγραφή ποιημάτων συνέβη στην εφηβεία μου και το έναυσμα ήταν η ανακάλυψη του εαυτού μου και η αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας και επαφής με τους ανθρώπους γύρω μου. Για πολλά χρόνια ωστόσο, η ενασχόλησή μου ήταν ιδιωτική.Τι σε ενέπνευσε στη συγγραφή του πρώτου σου βιβλίου?

“Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Δεν νομίζω ότι υπήρξε μόνο μία αφορμή στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η βασική μου επιθυμία ήταν να γραφτεί ένα βιβλίο για όλα όσα δύσκολα κανείς μιλάει. Θεωρώ ότι η Ποίηση αποτελεί την μόνη γλώσσα που μπορεί να επικοινωνήσει ανοιχτά και άφοβα τις πιο μύχιες ανθρώπινες σκέψεις και αυτό επεδίωξα μέσα από την συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου.”– Δυο λόγια για το βιβλίο σου? 

– Το πρώτο και μοναδικό μου βιβλίο με τίτλο “Εἱρμὸς Αἰτιῶν” είναι μια ποιητική συλλογή που επιδιώκει να καταγράψει τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο του Πνεύματος, κάτω από την επιφανειακή ηρεμία, όταν δύο διαφορετικοί κόσμοι έρχονται σε επαφή. Αντιλαμβανόμενος τον κάθε άνθρωπο ως ένα δημιούργημα του ίδιου του τού παρελθόντος, ως το αποτέλεσμα μιας αλυσίδας αιτιών, επιδιώκω να καταγράψω τον διαφορετικό τρόπο που ο καθένας – έχοντας περιορισμένα ερμηνευτικά εργαλεία- θα εξηγήσει και θα αντιληφθεί το ίδιο ερέθισμα. Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο να δει κανείς το κλασικό δίπολο Ψυχής και Συνείδησης, έχοντας ως καμβά και ως βάση του την αρχή της Στωικής αιτιότητας. Ο κεντρικός μου προβληματισμός ήταν εάν υπάρχει τρόπος η κάθε ξεχωριστή ψυχή, η κάθε μοναδική, αιτιοκρατικά καθορισμένη οντότητα, να επικοινωνήσει με μία άλλη, και αν ναι, σε ποιο επίπεδο. Με άλλα λόγια, αν υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό που νομοτελειακά φαίνεται να έχει προδιαγραφεί για την κάθε πνευματική ύπαρξη ξεχωριστά.– Τι σε δυσκόλεψε στο ξεκίνημα της συγγραφής σου?

– Ο φόβος ότι πρόκειται να μοιραστώ κάτι που ένιωθα ως δικό μου και το πώς θα γίνει αυτό αντιληπτό από τους αναγνώστες.

– Ποιος ή τι σε βοήθησε να το ξεπεράσεις?

– Η αντίδραση που έλαβα από κάποιους κοντινούς ή και λιγότερο κοντινούς μου ανθρώπους όταν τους διάβασα κάποια από τα ποιήματά μου, με έπεισε ότι όσα έγραφα μπορεί να αφορούν και άλλους και ότι ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να σκεφτώ να τα επικοινωνήσω σε ένα ευρύτερο κοινό.Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει συγγραφέας?

Ειλικρινά, δεν γνωρίζω αν είμαι ο κατάλληλος για να δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα, γιατί είναι και για μένα η πρώτη απόπειρα. Από όσα έχω μέχρι στιγμής διαπιστώσει, χρειάζεται σίγουρα θάρρος και πίστη στον εαυτό σου και σε όσα έχεις να μοιραστείς.– Πως βλέπει τη σημερινή εποχή ένας συγγραφέας και τι προσπαθεί να αλλάξει απ αυτήν, με τη στάση του και το έργο του? 

– Οπωσδήποτε, ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταλλάσσεται κι εξελίσσεται. Στην εποχή που όλα τα είδη πληροφορίας βρίσκονται στην διάθεση του καθενός ανά πάσα στιγμή. Ζούμε στην εποχή που οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ενήμεροι για όλα τα ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ πιο εύκολα χειραγωγίσιμοι. Σε αυτόν τον βαθιά αντιφατικό κόσμο, τον γεμάτο εύκολες περισπάσεις και εύπεπτες εικόνες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις τους ανθρώπους να σταματήσουν μερικά δευτερόλεπτα για να δουν τον εαυτό τους και να αναζητήσουν την θέση τους σε αυτόν. Θεωρώ ότι ο ρόλος του λογοτέχνη θα πρέπει να είναι ακριβώς αυτός, αλλά ειδικά σήμερα καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες αυτού του ρόλου κάτω από αντίξοες συνθήκες: Πώς ένα βιβλίο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όταν υπάρχει η εικόνα; Πώς να πείσεις τον καθένα και την καθεμία ότι το Μυθιστόρημα και η Ποίηση τους αφορά προσωπικά; Πώς σταματάς την ταχύτητα για λίγες ώρες αργής ανάγνωσης και προβληματισμού; Φυσικά, η Λογοτεχνία δεν πρόκειται να σβήσει, αλλά ο συγγραφέας στις μέρες μας, προκειμένου να παραμείνει επιδραστικός, οφείλει να είναι πιο γρήγορα προσαρμοστικός, χωρίς να θυσιάζει τίποτα από τις αρχές της προσωπικής του Τέχνης.Θα πρότεινες την προσπάθεια συγγραφής σε νέους? Και γιατί?

 “Ασφαλώς ναι. Η δημιουργία δεν αποτελεί απλά ένα από τα υψηλότερα ανθρώπινα επιτεύγματα, αλλά και ένα μέσο προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό. Ξεκινώντας την συγγραφή, ένας νέος άνθρωπός θα έχει την ευκαιρία αφ’ενός να εξασκήσει την φαντασία του και την δημιουργικότητά του και αφ’ετέρου να μάθει αυτός ο ίδιος καλύτερα τις ιδέες του, τον τρόπο σκέψης του, το ίδιο του το σύμπαν. Η Τέχνη γενικότερα και η Λογοτεχνία ειδικότερα, προσφέρουν με έναν μοναδικό τρόπο ένα παράθυρο στον εσωτερικό μας κόσμο, τόσο από την πλευρά του δημιουργού, όσο και από αυτήν του αναγνώστη.”


ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΟ INSTAGRAM ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ!


Νίκος Η. Φραντζής

ABOUT SIN..?

“Με το να απορρίψω κάτι από το παρελθόν μου, θα ήταν σαν να απέρριπτα ένα κομμάτι του εαυτού μου στο παρόν, καθώς θα ήταν αδύνατον να είμαι αυτός που είμαι αν τα πράγματα δεν συνέβαιναν με τον τρόπο που τελικά συνέβησαν. Τέτοιου είδους σκέψεις τις απορρίπτω ως βαθύτατα αυτο-τραυματικές. Αντίθετα, είμαι της άποψης ότι τα λάθη μας, δεν χρειάζεται απλώς να τα αποδεχόμαστε, αλλά να μάθουμε να τα αγαπάμε ως ένα μέρος της ευρύτερης βιωματικής μας εμπειρίας. Είναι εξαιρετικά διδακτικά και όσα μας μαθαίνουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα ως οδηγός μας για να γίνουμε λίγο καλύτεροι αύριο. “Καλύτεροι”, γιατί “άριστοι” δεν θα είμαστε ποτέ και αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες της ανθρώπινής μας φύσης.”


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑ aka ΝΙΚΟ Η. ΦΡΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ART’S NETWORK-WRITERS ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΆΣΤΗΚΕ ΜΑΖΊ ΜΑΣ. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ, ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΥΧΏΣ Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ… ΕΥΧΌΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΤΆΞΙΔΟ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ “Εἱρμὸς Αἰτιῶν” ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ..ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ART’S NETWORK.


Leave a reply