You are currently viewing ΤΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
ΤΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ-sincity.gr

ΤΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Η Τίνα Κατσούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ζει με την οικογένειά της και εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης κι η αγάπη της για την ιστορία αποτέλεσε το έναυσμα για τη συγγραφή. Το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Λιβάνη με τίτλο: «Στην Αχλή των Αιώνων» και το 2020 ακολούθησε το δεύτερο με τίτλο: «Αξόδευτη Ζωή» από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.



– Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη συγγραφή και τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε (η πρώτη σου επαφή/το έναυσμα) ?

– Η συγγραφή είναι μια βραδυκίνητη διαδικασία. Θέλει χρόνο, ωρίμανση των εξωτερικών ή εσωτερικών ερεθισμάτων που κινούν τη διαδικασία. Η παρατήρηση, η εντύπωση, η φευγαλέα εικόνα ή το βίωμα θέλουν …σίτεμα ώστε κάποια στιγμή να αρθρωθούν σε λόγο. Κι αυτό γίνεται αιφνίδια. Όταν συμβαίνει είναι απολαυστικό αλλά και επίπονο, γι’ αυτό κι η συγγραφή είναι μια περιπέτεια. Από την άλλη χρειάζεται να αντιλαμβάνεσαι αν αυτό που εσένα συγκινεί αφορά κι άλλους, κι εννοώ τους αναγνώστες. Κι αυτό αποτελεί μονόδρομη σκέψη. Το αντίστροφο αναιρεί κατά τη γνώμη μου τη συγγραφή ως δημιουργική πράξη. Η αγωνία επομένως αν αυτό που γράφεις θα βρει αποδέκτες είναι ακαταστάλακτη. Εγώ χρειάστηκα αρκετό χρόνο ώστε να αποφασίσω να στείλω σε κάποιον εκδότη τα πρώτα γραπτά μου που σίτευαν στο συρτάρι μου μαζί με τις ιδέες μου. Δεδομένων των δυσκολιών της εποχής: οικονομική κρίση, περιορισμένη εκδοτική παραγωγή και δυσκολία έκδοσης πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, το πρώτο βιβλίο μου εκδόθηκε το 2018 από τις εκδόσεις Λιβάνη.


«Στην Αχλή των Αιώνων»Τίνα Κατσούλη

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Στην Αχλή των Αιώνων»

Η ιστορία και η τέχνη αποτέλεσαν τα εναύσματα για τη συγγραφή των βιβλίων μου. Το βιβλίο «Στην Αχλή των Αιώνων» έχει ως θέμα τον ρόλο της γυναίκας μέσα στην ιστορία και τον πολιτισμό. Οι ηρωίδες του βιβλίου, βασίλισσες και ερωμένες μεγάλων ιστορικών προσωπικοτήτων, πρόσωπα οι ίδιες αληθινά, που η ιστορία όμως δεν ξόδεψε ούτε μια αράδα γι’ αυτά, αποκτούν φωνή, βγαίνουν από το παρασκήνιο, παίρνουν μυθιστορηματική υπόσταση και δικαιώνονται. Συγγραφικά νήματα τις ενώνουν μέσα στους αιώνες στην προσπάθειά τους να διασώσουν έναν θησαυρό της τέχνης( έναν φορητό πίνακα της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής). Στον πυρήνα του βιβλίου βρίσκονται μεγάλοι έρωτες όπως αυτός του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της βασίλισσας Ρωξάνης αλλά και της Μαργκερίτα Λούτι με τον ζωγράφο της Αναγέννησης Ραφαήλ. Οι διαφορετικές εποχές συνομιλούν και διαπλέκονται όπως κι οι ζωές των ηρώων. Το υπόβαθρο που τις ενώνει είναι η πεποίθηση ότι μόνο ο έρωτας και η τέχνη νικούν τον χρόνο και τη φθορά του, νικούν τον φόβο του θανάτου και χαρίζουν αθανασία.



Λίγα λόγια για το βιβλίο «Αξόδευτη Ζωή»

Στο δεύτερο βιβλίο μου, την «Αξόδευτη Ζωή» πηγή έμπνευσης είναι ο ζωγράφος Νίκος Δραγούμης. Το βιβλίο συνιστά περισσότερο ψυχολογικό μυθιστόρημα παρά μυθιστορηματική βιογραφία καθώς εστιάζει το ενδιαφέρον στα κίνητρα των προσώπων. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί κι ο Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, ο κεντρικός ήρωας της Αξόδευτης Ζωής. Ο ήρωας είναι ο λογοτεχνικός αντίποδας πολλών χαρακτήρων του βιβλίου, οι οποίοι ξόδεψαν τις ζωές τους χωρίς ποτέ να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, άνθρωποι που υποτάχτηκαν στη μοίρα που κάποιοι άλλοι όρισαν για αυτούς. Ο ήρωας βαδίζοντας στα χνάρια του ιστορικού του προτύπου επιχειρεί την έξοδο από τον καθωσπρεπισμό και τις συμβάσεις της εποχής (τέλη 19ου και αρχές 20ου αιώνα), εξεγείρεται και ξοδεύει τη δική του ζωή όπως αγαπά, ξοδεύει τις μέρες του στην τέχνη και τον έρωτα. Και παρά την τραγική κατάληξη, η προσπάθεια και μόνο τον δικαιώνει, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο ανθρώπου που διεκδικεί την ελευθερία και το δικαίωμα στην επιλογή ζωής, κάτι που ακόμα και σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε και κοινωνικά αποδεκτό


Τίνα Κατσούλη – «Αξόδευτη Ζωή»

– Θα πρότεινες την προσπάθεια συγγραφής σε νέους…και γιατί?

– Δεν είμαι σε θέση να προτρέψω ή να αποτρέψω κάποιον να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Με την ιδιότητα όμως του εκπαιδευτικού μπορώ μόνο να εμψυχώσω και να παρακινήσω κάποιον που θέλει να γράψει να επιμείνει, να δοκιμάζεται καθημερινά στον γραπτό λόγο, την τεχνική, και κυρίως να διαβάζει, να έρχεται σε επαφή με τα μεγάλα κλασικά κείμενα, όπου θα ανακαλύψει τους μεγάλους δασκάλους και θα αντλήσει πρότυπα.


– Τι σε ενοχλεί περισσότερο στη σημερινή εποχή και τι προσπαθείς να αλλάξεις απ αυτήν, με τη στάση σου και το έργο σου?

– Αντιμετωπίζω συνήθως με κριτική ματιά την ταχύτητα της εποχής που μας κάνει καταναλωτές στιγμών, εικόνων, συναισθημάτων…Η ταχυφαγεία μπορεί να αφορά πολλά πράγματα- πέρα από τα προφανή- όπως τις σχέσεις, τον έρωτα, την τέχνη. Η ανάγνωση καλής λογοτεχνίας από την άλλη θέλει βραδύτητα, χρόνο για να αφομοιώσεις τους στοχασμούς του συγγραφέα, να παρατηρήσεις μαζί του τον χώρο- σκηνικό, κοινωνικό, ιστορικό-, την εσωτερική ενδοχώρα των ηρώων, να αναστοχαστείς πάνω στις στάσεις τους. Αυτό επιχειρώ και αγωνιώ να επιτύχω και ως αναγνώστης λογοτεχνίας και ως συγγραφέας.


Τίνα Κατσούλη

Θέλω να μας πεις κάτι που έκανες, που μετάνιωσες και θεωρείς ότι πρέπει να “φύγει από πάνω σου”, αν υπάρχει..

Βεβαίως και μετανιώνω για λάθη ή… αμαρτίες, όπως το θέσατε με την ερώτηση. Θα ήθελα κατά καιρούς να είχα πάρει άλλες αποφάσεις, να είχα προβλέψει, να είχα προνοήσει. Στη ζωή όμως αυτό δε συμβαίνει κι αυτή είναι η μαγεία της: να διδάσκεσαι από τα λάθη, να μαθαίνεις και να συνεχίζεις σοφότερος. Μάλιστα, μπορεί όλα αυτά να αποτελούν πολύτιμη, πρώτη ύλη για τη συγγραφή. Οπότε, όχι δεν θέλω να απαλλαγώ από λάθη και αμαρτίες του παρελθόντος.


Τίνα Κατσούλη – «Αξόδευτη Ζωή»

Εύκολα μπορεί κάποιος να την αναζητήσει στο Facebook, ΕΔΩ και στο Instagram ΕΔΩ , αλλά και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα των εκδόσεων Λιβάνη, ΕΔΩ.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΤΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ART’S NETWORK-WRITERS ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΆΣΤΗΚΕ ΜΑΖΊ ΜΑΣ. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΥΠΕΡΟΧΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΝΈΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΝΕΟΥΣ/ΕΣ, ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΑΝ, ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ . ΕΥΧΌΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΤΆΞΙΔΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ART’S NETWORK.

Αφήστε μια απάντηση