You are currently viewing ZGUR – Κωστας Ζ
zgur-sincity.gr

ZGUR – Κωστας Ζ

Ο Κώστας Ζ. aka Zgur, γεννήθηκε στα Γιάννενα τον Αύγουστο του 1982. Έκτοτε ο τόπος διαμονής του άλλαξε αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να νιώθει σημαντικό δέσιμο με σχεδόν τη μισή Ελλάδα, αν και το λιμάνι του μάλλον είναι η Πάτρα, όπως μας ανέφερε.


Zgur

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στην Πάτρα, το οποίο είναι και το βασικό του επάγγελμα από του 2005! Όσον αφορά την ενασχόληση του με τις τέχνες δεν επιθυμεί να χαρακτηρίζεται με τον αυτοαναφορικό και εν δυνάμει ελιτιστικό όρο καλλιτέχνης, γιατί πιστεύει ότι η Τέχνη πηγάζει πάντα από τα κάτω και ανήκει σε πολύ περισσότερους ανθρώπους από τον εκάστοτε δημιουργό, όχι μόνο σαν αποτέλεσμα αλλά και σαν προέλευση ή καλύτερα σύλληψη της ιδέας. Θεωρεί ότι όλοι κατά βάθος νιώθουμε την ανάγκη να εκφραζόμαστε και οι Τέχνες είναι το κατάλληλο εργαλείο. 


Zgur

Γιατί όχι…καλλιτέχνης?

– Δε μου αρέσει ο όρος καλλιτέχνης γιατί δεν θα ήθελα να μιλήσω ως κάποιος που ασκεί μια τέχνη (ούτως η άλλως κατά καιρούς ασχολούμαι το ίδιο ενεργά και με άλλα είδη τέχνης), αλλά ως ένα κομμάτι μιας κοινωνίας που έχει κάτι να πει και απλά η έκφραση γίνεται από ένα τυχαίο στόμα, χέρι κοκ. Για την ακρίβεια θα ήθελα να μιλήσω για την Τέχνη ως ένας εργαζόμενος που σκάλισε αυτή την πλευρά του. Όπως και οποιοσδήποτε εργαζόμενος/η , γιατρός, διανομέας, σερβιτόρος/α, καθαρίστρια, χτίστης θα ήθελε να εκφράζεται μέσα από την τέχνη. Ή το κάνει και απλά το κρατάει για λίγους. Και με αυτό τον όρο, θεωρώ την Τέχνη πάντα προϊόν και κτήμα της κοινωνίας από κάτω, άρα ακόμα και αν ασκείται ατομικά είναι σίγουρα συλλογικό. Για αυτό ας μιλήσουν καλύτερα τα σκίτσα…


Zgur

Πότε ξεκίνησες το σκίτσο?

“Ζωγραφίζω και σκιτσάρω από πάντα… και θα συνεχίσω, όπως κάνω εξάλλου με όλες τις τέχνες με τις οποίες έχω καταπιαστεί κατά καιρούς. Ωστόσο, αυτή την περίοδο, λόγω περιορισμένου χρόνου έχω αφήσει κατά μέρος τις ομαδικές ενασχολήσεις με την τέχνη και έχω επικεντρωθεί περισσότερο στη σκιτσογραφία! Με το δεδομένο μάλιστα ότι η βασική μου ασχολία για βιοπορισμό είναι άλλη, η επιλογή της έκφρασης μέσω της Τέχνης, εν προκειμένω το σκίτσο και το comic, είναι ταυτόχρονα και ένα σημαντικό εργαλείο αποσυμπίεσης από την πιεστική καθημερινότητα.”



– Ποια είναι η αγαπημένη σου θεματολογία?

– Δεν έχω μια. Ανάλογα τον καρό και τα κέφια τα σκίτσα καταπιάνονται με διάφορα θέματα. Σε όλα κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μια πολιτική σκοπιά, αλλά αρκετά είναι καθαρά σατιρικά. Αν και τελευταία, έχει εντοπιστεί μια θεματολογία που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και συνοψίζεται στη φιλοσοφία της σειράς “Μάθε τέχνη”, η οποία ήδη απαριθμεί δυο βιβλία (και πάμε για το τρίτο). Σε αυτά η θεματολογία έχει να κάνει με αναγνωρισμένα έργα ή δημιουργούς στο χώρο της τέχνης,  από τις εικαστικές τέχνες, μέχρι τη μουσική και τον κινηματογράφο. Διάφορα έργα διαβάζονται με μια διπλή σκοπιά . Από τη μια με μια ενίοτε σατιρική νότα, άλλες πολιτική, άλλες απλά στη σύνθεση ενός σκίτσου με αναφορά σε κάποιο δημιουργό ή έργο. Και από την άλλη με την εκμάθηση μιας πραγματικής πληροφορίας για την κάθε αναφορά, ώστε πέρα από την παρακολούθηση των σκίτσων να υπάρχει και μια σύντομη ιστορία η οποία να δίνει στον αναγνώστη το έναυσμα και το ερέθισμα για τη διερεύνηση σε μεγαλύτερο βαθμό ορισμένων δημιουργών που απλά δεν γνώριζε ή γνωρίζει ελλιπώς.


Zgur

Σε ενδιαφέρουν οι συμμετοχές σε festival ?

Θα ήθελα να συμμετέχω γενικά στα φεστιβάλ comic προκειμένου να μοιράζονται οι δημιουργίες μου σε μεγαλύτερο κοινό. Αλλά η συμμετοχή σε αυτά δεν εξαρτάται από εμένα οπότε απλά συνεχίζω με τον τρόπο μου. Αυτοοργανωμένα είτε σε πλατείες, είτε σε χώρους που ταιριάζω και μπορώ να φιλοξενηθώ, μα πάνω απ όλα στη μεγαλύτερη γκαλερί του κόσμου. Τον δρόμο.”


Zgur

– Πιστεύεις ένας εικαστικός καλλιτέχνης θα μπορούσε να συντηρηθεί οικονομικά μόνο από την Τέχνη του?

– Πιστεύω ότι αν θέλει κάποιος να ζει από την τέχνη του, αργά η γρήγορα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις να το καταφέρει. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Θεωρώ δεδομένο ότι δεν αρκεί η καλή δουλειά για να μπορέσει κάποιος να συντηρείται από την τέχνη του. Παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η προώθηση, ο κύκλος, η αναγνωρισιμότητα αλλά και το timing. Σε μια ιδεατή κατάσταση, οι τέχνες θα ήταν πάντα συλλογικές, ακόμα και οι ατομικές δημιουργίες. Τότε η κοινωνία θα φρόντιζε να μοιράζονται κυκλικά οι δουλείες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της, μάζεμα σκουπιδιών, περίθαλψη ηλικιωμένων, αλλά και γενικά εργασίες που προκαλούν σωματική και ψυχική κόπωση και από εκεί και πέρα, μέσα από τον σωστό καταμερισμό πλούτου και χρόνου να μπορούν όλοι να βρίσκουν νησίδες έκφρασης και δημιουργίας μέσα από τις τέχνες. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι το αρχικό κίνητρο της έκφρασης και της δημιουργίας είναι καλό να μην συσχετίζεται με το κέρδος. Έτσι, ακόμα και αν δεν μπορέσει κάποιος/α να βιοποριστεί από την τέχνη, θα είναι πάντα κερδισμένος/η. 


Zgur

Θα θέλαμε να μάθουμε πως ένας σκιτσογράφος αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, σε πολιτικό επίπεδο, με δύο λόγια και δύο σκίτσα του.

Υπάρχουν στιγμές που σκέφτομαι αν όντως άξιζε να εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός, ενώ θα μπορούσα να βιοπορίζομαι αποκλειστικά από τις τέχνες και δεν εννοώ μόνο τη σκιτσογραφία. Από την άλλη, κατά βάθος, σαν κοινωνία θα ήθελα οι τέχνες να μπορούν να παραμείνουν σε ένα πλαίσιο διαφοροποιημένο από τη λογική του εμπορίου και των νόμων της αγοράς που δυστυχώς τις ορίζει στο σήμερα. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι , αφενός να μην περιορίζομαι και να μην πιέζομαι στο κομμάτι των τεχνών και αφετέρου να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε η ανταπόδοση να μείνει μακριά από τις λογικές marketing, υπερτιμολόγησης και όλων των συναφών. Πλέον αισθάνομαι ότι μπορώ να προχωρήσω με έναν τρόπο που να μου ταιριάζει χωρίς να νιώθω πίεση. Το ζητούμενο είναι να ταξιδεύουν οι δημιουργίες. Από εκεί και πέρα επιλέγω να λειτουργώ, όσο μπορώ, αυτόφωτα και μακριά από το παιχνίδι των διαφημίσεων και της λογικής ότι όλα περιστρέφονται γύρω από το επιχειρείν και το κέρδος.


Zgur

Θα θέλαμε να μάθουμε πως αντιλαμβάνεται και απεικονίζει ένας σκιτσογράφος, με τις δικές σου ευαισθησίες, την πραγματικότητα που έχει να κάνει με το Περιβάλλον.

“Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχω απομακρυνθεί από αυτή τη θεματολογία. Τα προηγούμενα χρόνια, αρκετά σκίτσα μου συσχετιζόντουσαν με την προτροπή χρήσης ποδηλάτου στις πόλεις κάτι που συσχετίζεται σαφώς και με το περιβάλλον, καθώς ήμουν σε μια πολιτική ομάδα διεκδίκησης του δημόσιου χώρου μέσα από το πρίσμα των ποδηλατών. Τελευταία θεωρώ ότι τα ερεθίσματα που δέχομαι είναι πιο ισχυρά σχετικά με τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα, όπως η αστυνομοκρατία, η παράδοση στις αγορές και γενικότερα αυτή η υπέρμετρη αδικία που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις στον πλανήτη. Ωστόσο έχουν δημιουργηθεί μερικά σκίτσα για το περιβάλλον όπως αυτα:” 


Zgur

– Πως επικοινωνείς το έργο σου και ποια η ανταπόκριση που περιμένεις?

– Σκίτσα μου μπορεί να δει κανείς στο www.zgur.gr , αλλά και στα social media (instagram: @zgur_zgur, twitter: @zgur_zgur, facebook: @zgur comics). Η βασική φιλοσοφία σε κάθε περίπτωση είναι η ελεύθερη διάδοση των έργων. Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να ενισχύσει μπορεί να βρει τον τρόπο είτε μέσω των αυτοεκδόσεων είτε και με άλλους τρόπους (πχ posters, t-shirts κλπ).

– Για τα βιβλία τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μια προσπάθεια να μπορεί κανείς να τα βρει και σε ορισμένα βιβλιοπωλεία comic σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας βιβλίων και σε ορισμένες αυτοοργανωμένες δομές , συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην οικονομική ενίσχυση συλλογικοτήτων που αφορούν ομάδες μεταναστών, αντιμέτωπισης δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, καθώς και ενίσχυση φυλακισμένων και ανθρώπων που βιώνουν διώξεις στον αγώνα για μια κοινωνία ισότητας, ισονομίας και αδελφοσύνης (όσο και αν ακούγεται ουτοπική αυτή η πρόταση).



ΕΤΣΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ aka Zgur ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ART’S NETWORK ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΆΣΤΗΚΕ ΜΑΖΊ ΜΑΣ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΑΣ ΑΠΟΨΗ, ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΚΑΙ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΚΙΤΣΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΑ. ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΤΑΙ.. ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ !!

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ART’S NETWORK.


Αφήστε μια απάντηση